Horațiu este unul dintre cei mai mari poeți pe care Italia avea să îi dăruiască literaturii universale. Fiu al unui sclav eliberat, care se îmbogățește ulterior, este pasionat de literatură și istorie încă din copilărie. Își continuă studiile la Universitatea din Atena și călătorește cu precădere în Europa. Este interesat de filosofie și artă și lucrează alături de mai marii epocii. Este remarcat de Virgiliu, care este impresionat de maniera de scriere a acestuia și de inspirația de care dă dovadă. Se întoarce la Roma și servește în aria militară, însă se va dedica întru totul scrisului și poeziei. Este un vizionar absolut și face o alegorie extraordinară a vieții simple, trăită în cetățile romane de la acea vreme.
Virgiliu reprezintă un model de urmat pentru acesta, iar operele sale vor fi puternic influențate de acesta. Primele sale cuvântări au loc în piețele publice din mijlocul Romei, iar nebunia care se formează în jurul prelegerilor sale îl va uimi și bucura deopotrivă. Treptat, Horațiu devine nelipsit la adunările marilor intelectuali ai vremii, iar cuvântările sale sunt apreciate pretutindeni.
Măreția Romei este descrisă cu ardoare în primele scrieri semnate de Horațiu. Ulterior, acesta își centrează atenția asupra omului și a relațiilor interumane. Într-o societate în care Biserica și Statul nu erau considerate două entități separate, Horațiu are puterea de a se deconecta de la realitate și de a da naștere unei lumi ideale.
„Opera Omnia” este una dintre cele mai complexe scrieri pe care Horațiu avea să le redacteze. Structurată în două volume, cu peste 500 de pagini, scrierea tratează contextul socio-politic al romanilor și viața de zi cu zi în cetate. Politica vremurilor era îngreunată de diverse revolte ale societății civile, de numeroase confruntări armate și de o goană a conducătorilor pentru înavuțire rapidă. Autorul are grijă să își înceapă scrierea cu o descriere amănunțită a vieții simple, să facă trimiteri curioase către perioade din trecut, către reprezentanți de seamă ai istoriei patriei sale și să facă asocieri interesante între personaje reale și fictive.
Scrierea va fi tradusă în numeroase limbi de circulație internațională și va reprezenta sursă de inspirație pentru alți autori aflați la început de drum. Roma lui Horațiu este complexă, colorată și impunătoare, iar eroii săi fac parte din diverse categorii sociale și au un cuvânt greu de spus în epocă. Politica este importantă pentru Horațiu, dar aceasta nu reprezintă centrul vieții sale. Spre deosebire de alți gânditori ai vremurilor sale, acesta nu este neapărat realist și pragmatic, ci mai degrabă visător și iubitor al unui frumos absolut. Cetatea este în centrul acțiunii, iar viziunea autorului despre viață și viitor este de-a dreptul molipsitoare. Jovialitatea scrierii și stilul de evocare al lui Horațiu sunt elementele cele mai de preț ale lucrării de față.
Traducerile ulterioare vor respecta întocmai cartea originală, iar autorii aflați la început de drum vor prelua cuvânt cu cuvânt prelegerile scriitorului nostru.
Lucrarea sa este disponibilă pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Univers (1980), Univers (1972).