Despre Horia C. Matei
Istoric si enciclopedist roman cunoscut pentru contributiile sale semnificative in domeniul enciclopedisticii si al istoriei romanesti. A fost un membru important al colectivului de autori responsabili pentru crearea unei lucrari de referinta in domeniul enciclopediilor, care a devenit foarte populara in Romania. Cariera sa in domeniul editorial a inceput la Editura Enciclopedica, unde a lucrat ca redactor. A devenit ulterior autor al mai multor lucrari enciclopedice cunoscute, precum O istorie a Romei Antice, Civilizatia lumii antice, Enciclopedia Antichitatii, Statele lumii. Enciclopedie de istorie.
Pe langa contributiile sale la literatura enciclopedica, Horia C. Matei a redactat articole despre Romania pentru diverse mari enciclopedii germane, precum Meyers Enzyklopädisches Lexikon, Brockhaus Enzyklopädie si Bertelsmann Lexikon. In 1994, Horia C. Matei a fondat Editura Meronia din Bucuresti, specializata in publicarea de literatura enciclopedica. De atunci, el a condus aceasta editura si a publicat in medie 25-30 de lucrari pe an, cu precadere titluri enciclopedice si de referinta.
Intr-un interviu, Horia C. Matei discuta despre importanta literaturii enciclopedice in cultura unei tari, subliniind faptul ca enciclopediile permit accesul la cunoastere si gandire pentru un public divers, reprezentand o forma de libertate. El vorbeste, de asemenea, despre istoria si evolutia literaturii enciclopedice in Europa si in lume, evidentiind perioadele de apogeu si schimbarile aduse de tehnologia moderna, cum ar fi internetul.
Cu toate ca recunoaste ca enciclopediile au fost neglijate in cultura romaneasca si ca regimurile totalitare nu au promovat dezvoltarea lor, Horia C. Matei subliniaza importanta continua a acestui gen de literatura si eforturile de adaptare la mediul digital. Printre lucrarile sale personale preferate se numara Enciclopedia Antichitatii si Statele lumii, ambele fiind proiecte in care si-a investit pasiunea si expertiza timp de mai multe decenii.
Enciclopedia Antichitatii (1993) constituie prima sinteza in limba romana a primului ev al civilizatiei umane. Creata in anul 1975, aceasta publicatie a devenit deosebit de populara si frecvent consultata, avand la activ 11 editii si aproape 500.000 de exemplare distribuite. In spatele acestui succes se afla un efort continuu, intins pe mai mult de trei decenii, al aceluiasi grup de autori - Silviu Negut, Ion Nicolae si Horia C. Matei - impreuna cu o echipa redactionala restransa. De asemenea, el apreciaza si munca tinerilor autori care se implica in acest domeniu, mentionand lucrari recente precum Enciclopedia Uniunii Europene si Dictionarul biografic de istorie a Romaniei.
Lucrari: O istorie a lumii antice; Mic dictionar al lumii antice; Civilizatia lumii antice; Statele lumii de la A la Z. Mica enciclopedie (1975); Statele lumii (cu Silviu Negut); Civilizatiile Orientului; Enciclopedia Antichitatii.