Horia Matei este la bază istoric dar mulți l-au poreclit "Enciclopedia umană" datorită cunoștințelor vaste de care a dat dovadă. A fost redactor la Editura Enciclopedică, a scris zeci de articole despre România în ziarele străine și bineînțeles titluri ce cu siguranță se află în biblioteca voastră sau a părinților. Printre ele se numără Enciclopedia Antichității, Statele lumii sau Civilizația Romei Antice. De asemenea a participat la compunerea Dicționarului Enciclopedic din timpul regimului comunist, unul dintre cele mai dezvoltate pe acest segment.
Cartea "Enigmele Terrei" apar pentru prima dată în 1978 la editura Albatros, ediție ce va fi urmată de Saeculum în 1993 și 1998.
Totul a început cu monumentele megalitice de la Carnac şi Locmariaquer pe care autorul le-a vizitat în 1972. A fost fascinat de acestea, niște pietre uriașe parcă crescute din pământ la o lungime egală una față de cealaltă. E adevărat, strămoșii noștri sunt cei ce au inventat geometria, dar cum au cărat acele imensități acolo? O enigmă ce i-a luat autorului ceva timp să o rezolve alături de piramide, triunghiul Bermudelor, meteoriți ce au lăsat urme ciudate sau contururile de la Nazca. Poate că "enigme" este un cuvânt prea mare pentru ele dar este cel ce însumează matematica, arhitectura, paleontologia și istoria. Toate ascunse de un trecut greu de explicat, în diferite colțuri ale lumii, reprezintă o comoară pe care oricine dintre noi trebuie să o vadă măcar o dată în viață. Evoluția tehnologiei și științei ne-a permis de nici 100 de ani să descoperim cum au fost create marile minuni ale lumii, cum natura a luat forme și culori ciudate sau cum statui de zeci de metri au fost construite. Acest lucru îl va face și Horia Matei aici, ne va povesti, explica și descifra numeroase secrete din lumea întreagă. De mult timp se crede că extratereștrii au venit pe Pământ și i-au învățat pe egipteni să își construiască piramidele dar dacă citim măcar Evoluția speciilor a lui Darwin vom înțelege că nu este adevărat. De aceea a fost criticat și autorul. Ipoteze sale bazate pe evoluția oamenilor și științei au fost de-a dreptul frapante pentru mulți cititori sau necredincioși însă acest aspect nu l-a demoralizat și a scris și un cel de al doilea volum în care ne prezintă și mai multe enigme. Poate că cel mai important lucru este că ne ia cu inceputul, de la "marele ocean din mijlocul Pacificului" numit cândva Pangea. Pe vremea aceea nu existau munți, totul era o câmpie nemărginită unde viețuitoarele au început să se dezvolte și mult mai târziu și omul. Acest om a reușit să își dezvolte diferite abilități de supraviețuire, de comunicare sau învățare și peste sute de ani a început să construiască cu propria minte lucruri nemaivăzute. Gândiți-vă numai la templele antice din Grecia și India, la Stonehenge, Colloseumul sau Grădinile suspendate din Babilon. Cineva le-a construit și multe dintre ele încă există după două mii de ani așa că haideți să aflăm împreună cum cei din trecut erau cu mult peste oamenii de acum.