Horia Tecuceanu este unul dintre cei mai apreciați scriitori de romane polițiste pe care România i-a oferit literaturii universale. Primele sale scrieri sunt trecute cu vederea de criticii de la București, iar publicul nu îl apreciază la adevărata sa valoare. Ulterior, revine în atenția publicului cu fel și fel de idei care sunt frumos exploatate de autorul nostru. Este printre primii autori care au curajul să scrie astfel de lucrări, iar personajele pe care le imaginează sunt extraordinare și pline de mister.
O crimă stranie se petrece la Constanța , iar căpitanul Apostolescu și ajutorul său Simionescu sunt nevoiți să se deplaseze la fața locului. Cadavrele apar unul după altul, iar suspecții nu sunt de găsit. Prima victimă apare la o fabrică de pește, iar cei doi detectivi sunt intrigați de acest eveniment bizar. La locul crimei apare un cuțit, care se crede a fi arma crimei, dar lucrurile nu stau deloc așa. Fiecare victimă apare la o distanță de timp egală, iar mobilul acestor crime par de neînțeles. Cei morți nu fac parte din clasa bogaților, nu au averi, nici conexiuni cu oameni importanți. Nimeni nu înțelege din ce motiv criminalul și-a ales aceste victime și nimeni nu înțelege care este enigma din spatele acestor întâmplări. Cumva, Apostolescu este pus în fața unui caz crucial, pe care trebuie să-l rezolve cu orice preț. În mod ciudat, fiecare caz pare conectat cu cel anterior, iar misterul se adâncește de fel și fel de indicii bizare.
Un telefon primit în noapte schimbă cursul anchetei, iar cei doi detectivi pornesc pe o pistă care pare fără căpătâi. Când apare un cadavru și la București, lucrurile ies de sub controlul poliției. Vorbim acum de un criminal în serie, iar caracteristicile crimei de la capitală, par să fie identice cu cele găsite la Constanța. Ancheta se extinde, sunt aduse în prim plan cazuri mai vechi rămase nerezolvate și sunt căutate în arhive evenimente similare cu acestea. Totuși, ceva nu se potrivește. Dacă criminalul a atacat mai întâi la Constanța, iar apoi la București, înseamnă că între victime există o conexiune sau asasinul are un tipar pe care îl urmează. Și, dacă vorbim de asasini multipli? Întrebările acestea și le adresează și poliția, iar cazul pare mai complicat decât la început. Avem o hartă, mai multe cadavre, un cuțit și nici un suspect. Cu aceste ingrediente, Tecuceanu pune pe hârtie un roman extraordinar, care ne va ține cu sufletul la gură și ne va aminti de Agatha Christie și de ale sale scrieri enigmatice.
Finalul este neașteptat, iar povestea se concentrează nu doar pe raporturile dintre personaje, ci și pe poveștile ascunse ale acestora. Treptat, luăm parte la și mai multe răsturnări de situație și trăim intens fiecare clipă. Când ne așteptăm mai puțin, lucrurile ies din normalitate și scrierea se transformă într-o cursă contra cronometru.
Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Publisol (2001), Publisol (2010), Litera (2021), Publisol (2021).