Filtre:
Edituri
 Cartea Rusa(15) Pentru Literatura Universala(6) Rao(2) Pentru Literatura(1) Leda(1) Allfa(1) Editura pentru Literatura(1)
Pret
An aparitie
19512014
Limba
 Romana(28)
Coperti
 Cartonate(15) Brosate(9) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii
 Clasicii Literaturii Universale(1) Rao Clasic(1) Leda Clasic(1) Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti I. A. Goncearov
Ordonează
Pagina: 12
Carti I. A. Goncearov
Despre I. A. Goncearov

Ivan Alexandrovici Goncearov (n. 18 iunie 1812 - d. 27 septembrie 1891) a fost un romancier rus; este cunoscut indeosebi pentru romanul Oblomov. A ramas orfan de tata la doar sapte ani, iar nasul sau, N. N. Tregubov, a fost direct implicat in cresterea lui. Initial, Goncharov si-a primit educatia acasa, sub supravegherea lui Tregubov, iar apoi intr-un internat privat.

La varsta de zece ani a fost trimis la Moscova pentru a studia la o scoala, timp in care a citit mult si s-a dezvoltat spiritual. In 1831 a intrat in facultatea filologica a Universitatii din Moscova, dar nu a terminat-o niciodata. Trei ani mai tarziu s-a intors la Simbirsk, unde i s-a oferit un loc de munca in biroul guvernatorului, iar in 1835 a obtinut un post de traducator la Ministerul Finantelor din Sankt Petersburg.

In acest rastimp au fost publicate primele lucrari ale lui Goncearov. Cu toate acestea, popularitatea vine pentru scriitor dupa publicarea romanului O poveste obisnuita (1847). In 1849 a aparut povestea Visul lui Oblomov, care ulterior a devenit parte a cartii Oblomov. In ciuda dezbaterii aprinse din jurul cartii, opinia publica este de acord ca autorul este talentat.

In 1852 a plecat intr-o calatorie in jurul lumii. Dupa ce a ocolit Europa, Asia si Africa, s-a intors la Petersburg. Urmatoarea capodopera a lui Goncearov a fost romanul Cliff, publicat in 1869.

Din 1855, scriitorul a detinut functia de cenzor, dar a fost fortat sa o abandoneze, din cauza intaririi regimului de cenzura din tara si a persecutiei scriitorilor. Dupa ceva timp i s-a oferit din nou sa se angajeze in cenzura. Cariera lui Goncearov a continuat la Consiliul pentru Tiparire, apoi la Directia Generala a Presei. Scriitorul a demisionat abia in 1867, dupa care s-a dedicat complet operei literare. In aceasta perioada a scris o serie de compozitii noi, dintre care multe le-a ars personal in momentul unei crize spirituale.

Spre sfarsitul vietii sale, Goncearov a scris o memorie neobisnuita numita O poveste neobisnuita, in care ii acuza pe rivalii sai literari, in primul rand pe Ivan Turgheniev, ca si-a plagiat operele si l-a impiedicat sa obtina faima europeana. Unii critici au sustinut ca aceasta carte a fost produsul unei minti instabile, in timp ce altii au laudat-o ca o scriere care deschide ochii, chiar daca este controversata. Nu a fost publicata decat in ​​1924.

Goncearov, care nu s-a casatorit niciodata, si-a petrecut ultimele zile absorbit de recriminari solitare si amare din cauza criticilor negative primite de unele din lucrarile sale. A murit din cauza pneumoniei la 27 septembrie 1891, si a fost inmormantat la cimitirul Novoye Nikolskoe din Lavra Alexander Nevsky. Cenusa sa a fost mutata la cimitirul Volkovo din Leningrad.

Opera: Obiknovennaia istoriia (O poveste obisnuita, 1847); Ivan Savich Podzhabrin (1848); Frigate "Pallada" (1858); Visul lui Oblomov. Un episod dintr-un roman neterminat, nuvela, mai tarziu capitolul 9 din romanul din 1859 ca Oblomov's Dream (1849); Oblomov (1859).
Cărți populare scrise de I. A. Goncearov: Oblomov

sus