Romanul lui McEwan avea să ajungă pe micile și pe marile ecrane în anul 2004. Ecranizarea respectă întru totul lucrarea englezului și va fi foarte bine primită de publicul de pretutindeni. Trebuie spus că romanul este cu totul diferit de restul operelor pe care McEwan le aduce în literatura universală. Naratorul scrierii este Joe Roe, un tânăr straniu, care cade pradă unui hărțuitor agresiv.
Joe are o relație cu tânăra Clarissa, o femeie frumoasă și iubitoare, care încearcă totuși să îl ajute să depășească aceasta perioadă sumbră a vieții sale. Un accident ciudat, provocat de un balon purtat de vânt, este evenimentul care va descătușa acțiunea. De aici înainte, lucrarea se complică, iar eroul nostru cade într-un tumult de gânduri și sentimente contradictorii, care nu ii dau pace cu niciun chip.
„Durabila iubire” este o lucrare plină de culoare, dar și guvernată de sentimente obscure și de un aer dur, neclar. Cumva, evenimentele se succed rapid, iar cititorul nu are vreme de pierdut. Descrierile sunt scurte și deloc plictisitoare, iar suspansul atinge cote maxime. Să fie Joe, într-adevăr, urmărit? Și, dacă da, de ce ar dori cineva să ii facă rău? Totuși, Clarissa bănuiește că tot acest joc macabru este un produs al minții iubitului ei și că Joe are o afecțiune gravă ce imediat ar trebui tratată.
McEwan este, și de această dată, un maestru și reușește să contureze extraordinar povestea începută, ba pe alocuri îi schimbă cursul și jonglează cu tot soiul de alte artificii literare. Un joc psihologic ciudat, greu de definit și greu de urmărit, o poveste despre iubire necondiționată și limita dintre realitate și ficțiune, dintre adevăr și nebunie. Joe este purtat printr-un joc murdar, este o marionetă a unor forțe străine lui, un ins straniu, care deține numeroase secrete și o forță interioară nemaivăzută. Clarissa primește cumva rolul îngerului păzitor, al femeii protectoare și înțelegătoare, care ar face orice pentru a-și salva iubitul din mâinile inamicului nevăzut.
La o analiză mai atentă, autorul se aseamănă cumva cu marele Kafka, iar ritmul susținut al scrierii ne va determina să devorăm fiecare pagină. Nu știm exact încotro ne îndreptăm, dar suntem curioși să aflăm cum își construiește scriitorul paginile de înaltă și ce îl așteaptă pe protagonist. Relația dintre cele două personaje este din ce in ce mai problematică, Clarissa aproape că renunță, iar Joe este la un pas de a-și pierde mințile.
Romanul este căutat pretutindeni, iar la scurt timp de la apariție este disponibil în mai toate librăriile și bibliotecile. Încasările din vânzări vor fi colosale, iar romanul ajunge în topul celor mai căutate scrieri ale literaturii universale. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, romanul este disponibil în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2011), Univers (2006), Univers (2000).