Membră a Uniunii Scriitorilor, Ileana Mălăncioiu este una dintre cele mai căutate autoare ale României. Literatura sa este plină de farmec, tradusă în peste 30 de limbi și menită să schimbe viziunea asupra lumii, asupra relațiilor interumane și asupra vieții în general. Se naște în Argeș și este strâns legată de patria sa, unde se va întoarce de fiecare dată cu mândrie și bucurie. Urmează studiile la Facultatea de Filozofie din București, iar din 1980 devine redactor la revista Viața românească. Aici își descoperă mai bine pasiunea pentru scris și pentru poezie. Știe acum că numai scrisul o poate salva și că își poate transforma pasiunea într-o reală meserie. Scrie poezii și proză, iar jurnalele sale vor fi publicate abia târziu, în anii bătrâneții sale. Este curajoasă și lucrează cu ardoare alături de alte personaje interesante. Cumva, este una dintre cele mai originale figuri ale literaturii universale, iar personajele sale sunt desprinse din viața cotidiană, din realitatea care o înconjoară, dar și din oamenii pe care îi cunoaște. Călătorește la Paris și în vest și culege de aici nenumărate surse de inspirație.
Poeziile sale sunt frânturi de viață, așa le numea autoarea în numeroase interviuri. Ulterior, caută să scrie și roamne, iar publicul le va primi cu bucurie și admirație. Curioasă, plină de farmec și menită să aducă bucurie patriei și publicului, Ileana devine o legendă. Străbate Europa în lung și în lat, cucerește audiența și dă naștere unor controverse serioase în vremea comunismului.
Lucrarea de față este una dintre cele mai interesante pe care autoare le aduce în prim plan, iar antologia sa de poezie este magnifică și plină de culoare. Titlul este ales tocmai pentru a emoționa publicul și pentru a ne purta într-o călătorie fascinantă, plină de neprevăzut. După cum ne-a obișnuit, autoarea știe să se joace cu evenimentele, cu trăirile și să împartă fantezie în stânga și în dreapta. Cumva, toate informațiile pe acre ni le prezintă sunt date de pasiunea cu care scrie și de dorința de a apropia masele de poezie. Suntem purtați prin viață, într-un carusel de trăiri și luăm parte la transformarea autoarei și la transformarea lumii sale. Este curajoasă și originală, iar versurile sale sunt rupte dintr-o lume pe care nu o găsim în altă parte.
Planurile narative alternează, iar cititorii sunt prinși într-o cursă contra cronometru, care îi va duce departe, la o reîntâlnire cu sine însuși. Fiecare paragraf este destinat să ne aducă mai aproape de noi, de lumile pe care le ascundem și de felul în care ne raportăm la traume și simțuri ascunse. Omul este ființa cea mai sensibilă, conform autoarei noastre, iar Ileana Mălăncioiu știe cum să jongleze cu toate acestea. Treptat, ajungem să o îndrăgim și să sperăm că acest manuscris este și pentru sine o eliberare, o descătușare a minții și a sufletului.
Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2001), Litera (2005), Editura pentru Literatură (1998).