Probabil cea mai cunoscută scriere a Ileanei Vulpescu, înduioșătoarea și sensibilă scriitoare pe care țara noastră a oferit-o literaturii universale, avea să fie „Sărută pământul acesta”. Cartea va fi reeditată la nivel internațional în numeroase ediții și chiar va beneficia de o ediție de lux, care va avea încasări record la numai câteva săptămâni de la apariție. Traducerea manuscrisului in peste 40 de limbi de circulație mondială va aduce un plus de succes autoarei, care, astăzi, se situează între cei mai căutați scriitori ai acestui gen.
Pasionată de istoria neamului său, Vulpescu întreprinde căutări serioase pentru a desluși misterele patriei sale și reușește să se apropie puternic de adevărul găsit în arhivele naționale. Cumva, fără să fie rigida în exprimare, autoarea reușește prin această lucrare să ne determine să ne cunoaștem mai bine rădăcinile, să ne aflam înaintașii și să le descoperim actele atroce ori să luăm exemple din acțiunile acestora. De la Traian și Decebal încoace, autoare explică cum a decurs firul istoric național și aduce în prim plan, în stilul caracteristic, importante evenimente ale veacurilor trecute.
Cu o sensibilitate ieșită din comun, într-o notă fină, de o eleganță aparte, Vulpescu schimbă istoria, o luminează și o redă cititorului curios, sătul de explicații clasice, parcă trase la indigo. Astfel, fără să vrem, suntem atrași în capcana trecutului, într-o nebuloasă fermecătoare, într-un timp pe care nu l-am trăit, dar despre care am auzit atâtea. Pământul acesta a înflorit și a secat veacuri de-a rândul, iar oamenii lui au purtat războaie și confruntări temeinice, care s-au soldat cu teritorii cucerite, tratate încheiate ori dușmani învinși. Pământul acesta este când roditor, când uscat, iar oamenii sunt aici numai pentru a duce istoria și departe, cu bune și rele.
Câteva trimiteri interesate la religie și la relația acesteia cu statul vor avea rolul de a condimenta linia pașnică a scriiturii, iar cititorul înțelege acum cât de complexe și atent așezate sunt ideile autoarei. Am putea cataloga cartea, fără teama de a greși, drept una dintre cele mai sensibile lucrări despre istorie și națiune, despre stat și libertate, despre armonie și dezordine. O lucrare fenomenală, plină de realități, de lumini și umbre, de tot soiul de metafore atent folosite; o lucrare manifest.
Discursul scriitoarei ne transformă, ne determină să conștientizăm suburbiile istoriei, ne îndeamnă să ne desprindem de tot ce este lipsit de esență. Profunzimea stilistică și maniera în care ne prezintă duritatea unor fapte istorice sunt atuurile Ileanei Vulpescu, care prin această opera își asigură locul între clasicii literaturii moderne. Cartea poate fi găsită la numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, in mai multe ediții, după cum urmează: Cartea Românească (1987), Scrisul Românesc (1987).