Părintele Cleopa este o figură reprezentativă a țării noastre, iar scrierile sale sunt apreciate de mulți credincioși. Se naște într-o familie de țărani și este al 5-lea copil din 10, iar aplecarea sa pentru religie și viață duhovnicească este evidentă încă din anii copilăriei. Urmează școala primară în satul său natal, după care ia parte la o pregătire duhovnicească de trei ani pe lângă duhovnicul Paisie Olaru.
Ulterior, se alătură schitului Sihăstria. Va fi apreciat pentru devotamentul său și pentru maniera în care își slujește enoriașii și biserica. O vreme, este urmărit de Securitate și nevoit să se retragă în munți, unde trăiește asemenea unui pustnic. Va fi duhovnic al întregii așezări de la Sihăstria vreme de 34 de ani.
În lucrarea prezentă, Cleopa vorbește despre valoarea vieții întru Dumnezeu și importanța cinstirii divine. Scrierea este astăzi extrem de apreciată pentru tonul sensibil, pentru emoția cu care scrie și pentru învățăturile spre care se îndreaptă acesta. În mod cert, opera este destinată acelora care au pierdut calea, care nu mai găsesc iertare și speranță pe nicăieri și care au drept singură portiță pe Dumnezeu. Lucrarea poate fi privită și ca o scriere motivațională, iar cuvintele blânde ale lui Cleopa ne vor purta într-o călătorie strașnică, plină de dezvăluiri spirituale și magice. Autorul nostru este un om al credinței, dar nu caută să ne-o insufle cu forța sau să-și impună punctele de vedere. El doar ne călăuzește într-o incursiune extraordinară, plină de obiceiuri, tradiții și evenimente care mai de care mai interesante. Opera este destinată acelora care vor să se reîntoarcă în trecut, să descopere viața veșnică și să aducă în prim plan adevăratele valori ale vieții.
În căutarea credinței, mulți nu au răbdare, se pierd în acest lung parcurs și uită de unde au pornit. Cumva, ei sunt cei care nu cred îndeajuns în puterea sfântă și în viața veșnică. Să dăruiești, să mulțumești, să faci bine, acestea sunt valorile cele mai de preț ale părintelui Cleopa și caută să ne facă să le descoperim și noi, să mergem către ele și să le cinstim. Lucrarea vine ca o salvare pentru aceia care trec printr-o perioadă de cumpănă, si care și-au pierdut orice speranță. Scrisă în vremuri grele, între zidurile schitului său, mărturia părintelui are o încărcătură emoțională puternică.
La nivel național, scrierea va fi primită cu succes și va însoți mulți credincioși de-a lungul vieții. Treptat, ea va ajunge și peste hotare, iar credința lui Cleopa devine a noastră, a tuturor. Luăm parte la evenimente extraordinare și suntem cuceriți de felul în care duhovnicul ne poartă spre libertate, spre iertare, spre regăsire. Opera e ca o spovedanie șoptită în taină, între zidurile unui locaș sfânt, pe care autorul nu îl va abandona niciodată. Pentru noi, cartea e o reîntoarcere la origini și o metodă de a privi viața cu adevărat, de a vedea ce contează de fapt.
Pe site-ul nostru, poate fi găsită în mai multe ediții: Semne (1999), Viață și sănătate (2002), Semne (1991), Editura Episcopiei (1991).