Despre Immanuel Kant
Immanuel Kant s-a nacut la 22 aprilie 1724 in orasul Konigsberg, Prusia, oras ce avea sa devina, din 1946, orasul rusesc Kalingrad. S-a nascut intr-o familie pietista care punea accentul pe devotiune religioasa, modestie si o interpretare literala a bibliei, educatia fiind stricta, disciplinatorie. La varsta de 8 ani s-a inscris la o scoala pietista de latina cu scopul de a studia mai departe teologia. A descoperit insa o inclinatie catre latina si scrierile clasice. La varsta de 16 ani s-a inscris la Universitatea din Konigsberg pentru a se dedica in principal studiului matematicii, insa a dezvoltat ulterior si o aplecare catre filosofie. In 1746 a fost obligat sa paraseasca universitatea din cauza mortii tatalui sau. Timp de aproape 10 ani a lucrat ca meditator pentru trei familii de seama din oras pentru a se putea intretine pe sine si fratii sai mai mici, insa a continuat cercetarile sale stiintifice si filosofice. In 1749 scrie prima sa lucrare filosofica: Gânduri privind estimarea adevărată a forțelor vii.
In 1755 s-a intors la Universitate pentru a-si continua studiile si in acelasi an a obtinut un doctorat in filosofie. Urmatorii cincisprezece ani i-a petrecut ca lector universitar si a trait din onorariile pe care le plateau studentii care veneau la cursurile sale. S-a preocupat de asemenea cu scrisul in domeniile sale de interes. Desi cunoscut pentru scrierile sale filosofice, a adus contributii importante si in lumea matematicii, astronomiei si geologiei. De exemplu, in 1754 a castigat Premiul Academiei din Berlin pentru descoperirea naturii rotatiei Pamantului. In lucrarea sa, Istoria generala a Naturii si teoria cerurilor, a prezentat ipoteza ca sistemul solar s-a format dintr-un nor de gaz numit nebula. Kant a dedus de asemenea in mod corect ca galaxia Calea Lactee este un imens disc de stele.
Pe 31 martie 1770 a fost numit profesor de Logica si Metafizica in cadrul Universitatii. Marturiile ramase spun ca Immanuel Kant era un profesor metodic, extrem de punctual, intarziind o singura data in toti anii de predare din pricina sanatatii, care putea fi insa distras de cele mai ciudate elemente. O data nu s-a putut concentra deoarece unuia din studentii sai ii lipsea un nasture la haina. Kant era extrem de metodic si disciplinat. Se trezea in fiecare zi la ora 5 dimineata si petrecea o ora band ceai, fumand pipa si meditand. De la 6 la 7 se pregatea pentru cursurile pe care le sustinea acasa pana la ora 9, dupa care pana la 1 lucra in biroul sau. Urmatoarele 3 ore le petrecea cu prietenii sai, luand de obicei masa. Dupa singura sa masa din zi, se plimba pentru o ora dupa care, dupa-amiaza si seara si-o petrecea citind si scriind. A fost complet dedicat muncii sale si niciodata nu s-a casatorit.
Printre operele sale se pot aminti: Singurul argument posibil pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu, aparuta in 1763; Observatii asupra sentimentului de frumos si sublim si Interogatie cu privire la distinctia dintre principiile teologiei naturale si moralei, publicate un an mai tarziu; Despre diferitele rase umane, lucrare aparuta in 1775. Printre cele mai cunoscute lucrari ale lui Immanuel Kant astazi sunt: Critica ratiunii pure, Critica ratiunii practice, Critica facultatii de judecare sau Religia doar in limitele ratiunii. Dupa perioada Criticelor, sanatatea lui Kant se inrautateste si moare la 12 februarie 1804.