Despre Ioan Chirila
La 25 octombrie 1925 s-a nascut Ioan Chirila, jurnalist sportiv si scriitor roman de carti pe teme sportive. Premiile Ioan Chirilă sunt numite în onoarea sa. A fost căsătorit cu actrita Iarina Demian cu care a avut doi fii: Ionut, antrenor de fotbal și Tudor, actor si cantaret.
Dupa razboi, familia s-a stabilit la Galati, iar apoi la Braila, unde viitorul gazetar a facut liceul. El a avut si o cariera de fotbalist, pana cand aceasta a fost intrerupta de o accidentare grava, dar in timpul studillor universitare a jucat volei, tenis si a practicat atletismul (aruncarea greutatii). Ulterior, s-a mutat la Bucuresti, unde s-a inscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o in anul 1949. A inceput cariera in anii ’50 ca redactor la Sportul Popular. Succesiv, a ocupat posturile de redactor, sef de rubrica, publicist-comentator si director general. In anii ’70 a detinut o rubrica permanenta in calitate de comentator la Radio Difuziunea Romana.
El este cunoscut si sub porecla de Nea Vanea. In treizeci si patru de ani a scris douazeci si sapte de carti a primit numeroase premii si distinctii. Cartile sale au fost editate in tiraje foarte mari, un exemplu fiind cartea Nadia, care s-a vandut in 300.000 de exemplare.
In paralel, Ioan Chirila a fost si un traducator exceptional. A tradus din limba rusa de la carti tehnice pana la piese de teatru precum Turnul de Fildes (Viktor Rozov), Fuga (Mihail Bulgakov) si cateva schite de M. Zoscenko, pe care le-a dramatizat sub titlul Cand comedia era rege. Toate acestea s-au jucat pe scena Teatrului de Comedie din Bucuresti.
Cea mai importanta personalitate a gazetariei sportive romanesti si membru membru al Uniunii Scriitorilor, a devenit patriarhul cronicarilor sportivi si a fost recunoscut ca cel mai mare dintre toti reporterii sportivi romani. Pe langa toate acestea, toate scrierile sale constituie vaste reportaje.
Din 1970 a fost prezent fara intrerupere la toate campionatele mondiale de fotbal. Toate cele opt turnee finale la care a asistat s-au soldat cu cate o carte memorabila. Dar in acelasi timp, cu un veritabil suflet de artist, a fost pasionat de tot ce era frumos - de pictura, de film, de teatru si de muzica. Toate scrierile lui au o muzicalitate unica, un ritm inimitabil, o frumusete aparte, datorate unui har cu care nu sunt investiti prea multi pamanteni. Din acest considerent, cariera marelui gazetar se confunda cu istoria fotbalului romanesc.
Scrieri: Sepcile rosii; Rasucind fusele orare; Finala se joaca astazi; Zile si nopti pe stadion, invingatorul lui Cruyff; Frumoasele noastre duminici; World cup 66; Ar fi fost prea frumos; Mexico 70; Nadia; Decatlonul de aur; Lucescu; Glasul rotilor de tren; Franz, Uber Alles; Espana 82; Argentina; Maratonul meu; Un veac de fotbal romanesc.