Ioan Chirilă s-a născut pe 25 octombrie 1925 în orașul Ismail ce astăzi aparține Ucrainei. Tatăl său era un intelectual, fusese primar, președinte de bancă și agricultor și în 1940 au trecut Dunărea și au ajuns în Brăila și Galați. Urmează facultatea de drept de la București și în această perioadă încearcă diferite sporturi printre care atletism, voley și fotbal. În 1951 devine redactor la Editura Uniunii de Cultură Fizică și Sport și 8 ani mai târziu jurnalist la Gazeta Sporturilor. Din 1970 incepe propria emisiunea la radio iar cu această ocazie va participa la nouă turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal și la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară. De-a lungul timpului a primit porecla de Nea Vanea de la prietenii săi și așa a decis să înceapă să scrie, pentru a fi nenea din cărți. Prima a fost Decatlonul de aur în 1963 iar până la moartea sa a mai publicat încă 26 de volume. Cel mai cunoscut dintre ele a fost "Nadia" în care autorul a scris viața Nadiei Comăneci așa cum nu a mai făcut-o nimeni. Pe lângă activitatea de scriitor, Chirilă a fost și traducător, chiar unul exemplar. A tradus din limba rusă scriitori precum Bulkagov pentru Teatrul de Comedie, scenă unde fiul său, Tudor Chirilă avea să joace peste câțiva ani.
Cartea "Glasul roților de tren" a apărut pentru prima dată în 1968 la editura CNEFS, ediție ce a fost urmată de Economică în 2000 și Vellant în 2022.
Totul începe cu Ion T. Ion, un desenator tehnic pentru căi ferate ce și-a ales această meserie pentru a fi mai aproape de echipa sa de suflet, Rapid. Echipa a luat formă și nume după ce s-a semnat un contract într-o zi de iunie pe Calea Griviței cu cerneala mov a lui Grigore Grigoriu. Nimeni nu s-a gândit că echipamentul va fi vișiniu, așa s-a nimerit, era singurul material pe care croitoreasa îl mai avea în cantități mari așa că nu a avut nimeni de ales. După primele meciuri au fost denumiți o echipă de cartier și gloria și decăderea lor a fost mai ceva ca cea a Romei. Au jucat peste 50 de meciuri pentru ca oamenii să înțeleagă cine sunt de fapt iar Chirilă ne exemplifică asta prin poze ce rar ți-e dat să le vezi. În 1967 Rapid reușește să câștige campionatul și astfel și încrederea oamenilor, născocește noi tehnici și arată că totul poate ajunge unde trebuie dacă îți dorești cu adevărat. Fie vorba între noi, astăzi nu este una dintre primele echipe însă susținătorii sunt unii dintre cei mai originali.