Ioan Chirilă s-a născut pe 25 octombrie 1925 în orașul Ismail ce acum se află în Ucraina, în familia lui Ștefan Chirilov, un om de cultură ce era primar, președinte al Băncii din comună și decorat cu Ordinul de Cavaler. În 1940 familia face un pas important și se mută la Galați, apoi la Brăila unde va termina liceul. Se înscrie apoi la facultatea de Drept din București și termină cu notă maximă în 1949. Își dorea să devină fotbalist însă din cauza unei accidentări grave nu a mai putut practică acest sport și s-a reprofilat pe tenis și volei. Din 1959 deja era un redactor cunoscut pentru Gazeta Sporturilor și Pro Sport și așa a ajuns să participe la două Campionate Mondiale de Fotbal pentru juniori. Începe și propria rubrică la radio unde comenta meciurile zilei, dar asta a ținut doar câțiva ani.
Era cunoscut drept Nea Vanea pentru că dădea impresia că este rudā cu fiecare sportiv din țarā, așa de bine îi cunoștea. În 1963 publică primul volum din cele 24 scrise de-a lungul vieții, Decatlonul de aur, apoi continuă cu Șepcile roșii ce a fost la mare căutare și bineînțeles Nadia, o biografie a Nadiei Comăneci cum nu s-a mai întâlnit. Acum, să vă spun și ceva ce poate nu știați despre el. El este tatăl lui Ionuț Chirilă ce acum este antrenor de fotbal, și al lui Tudor Chirilă pe care cu toții îl cunoaștem de la Vama Veche.
Cartea "Zile și nopți pe stadion" a apărut pentru prima dată în 1986 la editura Sport-Turism, ediție ce va fi urmată de ProSport în 2000.
Între 1963 și 1999 autorul a reușit să aducă în scenă povești de viață din fotbalul românesc, care mai de care mai interesante și pe câte și mai câte stadioane. Volumul de față face același lucru, ne trece prin viețile celor care și-au sacrificat tinerețea pentru a ajunge mari fotbaliști. Chirilă era prezent la fiecare meci, alerga dintr-o parte în alta ca să le vadă pe toate, și se pare că i-a reușit. În acea vreme Dobrin și Hagi erau tineri și prezenți pe teren, de abia ajunseseră favoriții țării, așa că dacă vreți să aflați detalii interesante despre ei, ați ajuns unde trebuie.