A primit burse de studii în Franța, Elveția și Germania, a obținut un doctorat în filologie și Premiul Uniunii Europene pentru Literatură de două ori, iar cei mai multi dintre noi o cunosc doar după un simplu nume, Ioana Pârvulescu. S-a născut pe 12 ianuarie 1960 în orașul Brașov, într-o familie de profesori de trei generații, așa că nu avea cum să de-a greș la capitolul învățătură. A urmat un liceu de prestigiu din orașul natal apoi Facultatea de Litere din București de unde a absolvit cu note maxime. În perioada studenției a participat cu mult interes la întâlnirile cenaclului Junimea iar asta îi va oferi curaj să se facă remarcată. În 1985 publică primul său articol în revista Astra apoi, la cinci ani distanță, primul volum intitulat Lenevind într-un ochi. Majoritatea revistelor vremii o vor aprecia și vor colabora cu ea, iar în 1999 după mai multe încercări, publică primul volum de critică, Alfabetul doamnelor. Pe lângă meseria de scriitoare, Ioana Pârvulescu este și lector la Catedra de Literatura Română a Facultății de Litere din cadrul Universității București, așa că dacă doriți să o cunoașteți mai bine, puteți asista la unul din cursurile sale.
Lucrarea istorică "Întoarcere în secolul 21" a fost publicată de editura Humanitas în 2009 sub forma a două ediții, pe care bineînțeles le găsiți pe site la cel mai bun preț.
Plăcerea autoarei de a se plimba între secole nu se oprește niciodată, așa că de această dată ne introduce într-o lume cunoscută nouă. Spațiul este unul confortabil iar de timp nici nu mai e nevoie să menționăm pentru că oricine a trecut pe aici și a văzut care e treaba. Structura este pe capitole dar dacă am face abstracție am putea considera cartea un jurnal. Avem parte de povești de la Romania Literară, de drumuri străbătute cu bucurie sau tristețe între București și Brașov, viața de pe străzile din centrul Bucureștiului sau pur și simplu starea de spirit din parcuri. Bineînțeles că nu uită și de părțile rele ale acestui secol, lucruri ce se întâmplă și acum și se vor întâmpla întotdeauna, vorbim de elevii dezinteresați, politicienii corupți sau penibilul funcționarilor publici. O călătorie din copilărie pentru unii sau din bătrânețe pentru alții, important e că a reușit să satisfacă nevoile fiecărui om prin cuvintele alese și întâmplările reale ce îți trimit gândurile la vremurile de odinioară.