Ion Agârbiceanu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și eseiști pe care țara noastră i-a oferit literaturii universale. Interesat în egală măsură de istorie și limbi străine, reușește să obțină studii prestigioase la Budapesta, dar se întoarce în România și începe să lucreze la cele mai importante manuscrise ale sale. Este pasionat de culturile vechi și adună toate informațiile despre acestea, pe care, mai apoi, le reunește într-un jurnal nemaipomenit.
Jurnalist și politician renumit în ale sale vremuri, Agârbiceanu este de departe o figură impunătoare în societatea intelectualilor. Va fi criticat și iubit deopotrivă, iar lucrările sale de căpătâi vor fi traduse în mai multe limbi de circulație internațională. Primul său volum intitulat „De la țară”a fost publicat în revista Luceafărul. Studiile temeinice în teologie îl vor forma în sfera spiritualității și îi vor servi pentru scrierile cu tentă religioasă de mai târziu.
Deși este român autentic, Agârbiceanu se lasă influențat de tradițiile și cutumele altor state pe care le-a vizitat de-a lungul vieții. În lucrările sale, autorul reușește să portretizeze extraordinar imaginea Transilvaniei autentice, să ilustreze viața oamenilor de la sat și să ofere cititorului o imagine amplă asupra vieții tihnite de la vatra satului.
„File din cartea naturii” este o lucrare deosebită, destinată copiilor, și care portretizează extraordinar viața simplă și fericită. Natura și copilăria sunt teme importante în lucrarea lui Agârbiceanu, iar personajele sunt angrenate într-o poveste plină de voioșie și sensibilitate. Scriitorul conturează frumos lucrarea și expune fericirea copilăriei într-o manieră aparte. Ne vorbește despre bunici, despre casa părintească, despre jocurile primilor ani și despre dorința nemărginită a celor mici de a deveni adulți serioși. Viața este despre momente de fericire și momente de tristețe, despre o depășire a obstacolelor și despre dorința de a merge întotdeauna mai departe.
Scrierea este copleșitoare chiar și pentru adulți, bântuiți de amintirile unui trecut îndepărtat, urmăriți de doruri străine și de fel și fel de frici. Povestea este scrisă simplu, într-un limbaj accesibil oricui și cu metafore subtile, destinată cititorilor de toate vârstele. Lumea evocată de Agârbiceanu este una diferită, pașnică și în care ne-am dori să viețuim cu toții. Natura este importantă la autorul nostru, iar imaginile vizuale redate sunt cele care ne vor cuceri iremediabil. Cumva, Agârbiceanu se aseamănă cu Coșbuc și creează un univers feeric de care nu ne putem desprinde.
Cartea va fi masiv distribuită în țară și tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. De asemenea, ea va fi adaptată pentru o serie de spectacole de teatru, care se vor bucura de mare succes la public. O publicație de benzi desenate va adapta cartea lui Agârbiceanu într-o ediție specială. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Ion Creangă (1980), Doina (1995).