Despre Ion Hobana
Ion Hobana, nascut sub numele Aurelian Mantarosie (n. 25 ianuarie 1931 - d. 22 februarie 2011) a fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor si membru in Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, specializat in analizarea literaturii stiintifico-fantastice si teoretician al literaturii de anticipatie. Scriitorul este tatal cunoscutului comentator sportiv de la TVR, Sorin Hobana.
Mama sa a fost Antonia (Patrichi), profesoara, iar tatal sau, Ion Mantarosie, magistrat. A copilarit la Barlad si a facut scoala primara la Alba Iulia si la Barlad. Tot aici a absolvit si liceul Gheorghe Rosca Codreanu. In 1955 si-a luat licenta La Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti cu prima teza consacrata in literaturii stiintifico-fantastice in Romania.
A debutat cu versuri si recenzii in ziarul Pareri tutovene (1948), iar in 1954 i-a aparut primul volum, Centru inaintas, o placheta de versuri pentru copii. A avut o activitate vasta in presa legata de literatura SF, iar scrierile sale au fost traduse in peste douazeci de tari. Doua dintre povestirile sale au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac, respectiv The Penguin World Omnibus of Science Fiction.
A debutat in genul SF cu povestirea Glasul marii (1955). Aceasta a fost urmata de Ultimul val si volumele de povestiri Oameni si stele. El a fost, de asemenea, coscenarist la primul film politist romanesc numit Portretul unui necunoscut si autor al unei dramatizari dupa Omul invizibil al lui H. G. Welles, pusa in scena la Bucuresti in 1974.
A semnat numeroase prefate si studii introductive pentru romane si culegeri de povestiri semnate de autori ca: Mark Twain, Edgar Allan Poe, Villiers de l'Isle-Adam, Emilio Salgari, Jack London, Herbert George Wells, Maurice Renard, Arthur Conan-Doyle, Jan Weiss, Karinthy Frigyes, Felix Aderca, Stanislaw Lem.
Pentru intreaga sa activitate creativa, exegetica si promovarii SF-ului, a primit Golden Wings of Fantasy Award si World SF Award. Contributia sa la dezvoltarea literaturii de fictiune speculativa din Romania este majora pe mai multe planuri. Moartea acestuia este regretata de toti oamenii de cultura din Barlad.
Scrieri: Viitorul a inceput ieri (1966); Imaginile posibilului (1968); Varsta de aur a anticipatiei romanesti (1969); Maestrii anticipatiei clasice (1975); Science fiction. Autori, carti, idei, volumul I (1983); Literatura de anticipatie. Autori, carti, idei, volumul II (1986); Un englez nelinistit. H.G. Wells si universul SF (1996); Triumful visatorilor (1998) - exegeza. Calatorie intrerupta (1989) - roman, distins in anul 2007 cu Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti.