Poetul și prozatorul român Ion Lăncrănjan se naște la data de 13 august 1923 în localitatea Oarda din județul Alba. Urmează școala de ucenici de la Brașov, iar mai apoi cursurile școlii de metalurgie de la Câmpina. Începând cu anul 1953, Ion Lăncrănjan lucrează ca redactor pentru revista “Tânărul scriitor”. Va mai scrie și pentru gazetele „Luceafărul”, „Gazeta literară” și „Viața românească”. După anul 1967 el se dedică în totalitate literaturii. Debutul său ca prozator are loc în anul 1954 cu nuvela „Cordovanii” care este publicată de ziarul „Tânărul scriitor”. Aceasta va reprezenta nucleul romanului cu același titlu care îi va aduce scriitorului recunoașterea în lumea literară. Publică mai multe volume de nuvele de-a lungul vieții: “Eclipsa de soare”, „Ploaia de la miezul nopții” ș.a.m.d, precum și câteva romane: “Drumul câinelui”, „Caloianul”, „Toamnă fierbinte” etc. Primește pentru operele sale Premiul de Stat și Premiul Uniunii Scriitorilor în anul 1963 și, în anul 1990, Premiul anual de Publicistică al revistei “România Mare”.
Ion Lăncrănjan moare la data de 6 martie 1991 în București. După moartea acestuia mai apare o serie de lucrări ale sale, printre care se numără și romanul „Cum mor țăranii”, publicat în anul 1991, sau „Umbra răsculatului”, publicat în anul 1996. Ion Lăncrănjan este unul dintre cei mai importanți autori români ce a debutat în perioada imediat următoare finalului celui de-al doilea război mondial, este un reprezentant al epocii sale, un scriitor de neconfundat care aduce în atenția cititorilor săi încercările grele la care a fost supus poporul român în lupta pentru putere a conducătorilor săi.
În anul 1994 este publicat de editura Destin primul volum al tetralogiei „Coridorul Puterii”, acesta având numele de „Suburbiile vieții”. În anul 2004 apar toate cele patru volume, publicate de editura Fundația Culturală Libra: “Suburbiile vieții”, „Melancolia țăranii”, „Rațiunea supremă” și „După asfințit- a treia zi”. Această lucrare, la care autorul a muncit preț de câțiva ani și care, considera el, privește chiar și relațiile dintre statele lumii, nu numai dintre oameni, este una care analizează mult mai profund lupta omului pentru putere. Găsim în aceste patru volume o analiză amplă asupra societății conduse de un partid comunist, lupta obsesivă pentru a deține puterea, țăranul care este exploatat, nedreptățit, constrâns de “bestia roșie”. De altfel, mare parte din opera lui Lăncrănjan abordează teme precum lupta tăranului român pentru libertate, iar această tetralogie reprezintă, pentru unii critici, o sinteză a întregii sale opere. Naratorul își propune ca în această operă să analizeze din toate punctele de vedere lupta comuniștilor pentru a deține întreaga putere. Este o analiză necruțătoare a sistemului ce supune la chinuri groaznice un întreg popor pentru binele membrilor partidului aflat la conducere.