Momente și schițe, o adevărată nestemată a lui Ion Luca Caragiale, a fost publicată în anul 1952 la Editura tineretului.
Marele dramaturg a dezvăluit într-un mod genial trăsăturile josnice ale burgheziei și moșierimii de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Niciuna din caracterizările strălucite făcute de Caragiale nu au fost dezmințite de istorie. Dimpotrivă, ceea ce fac astăzi cațavencii, trahanachii și farfurizii lumii imperialiste nu este altceva decât dezvoltarea până la crimă și jaf organizat, a trăsăturilor de caracter surprinse cu atâta adâncime de autorul Scrisorii pierdute.
Caragiale a ales acest mediu al interferenței curenților, informațiilor sub formă de aversă, a metisajului categoriilor sociale, nu doar pentru că era el însuși un provincial (deși provincial de geniu), perfect cunoscător al mediului, un mahalagiu (înzestrat însă cu o inteligență sclipitoare și o judecată lucidă ce-l catapultau din categorie), ci pentru că a recunoscut în acest spațiu patul germinativ al pasiunilor, ambițiilor, conflictelor, aranjamentelor, locul începutului de spectacol reprezentând lumea largă, scena mică a teatrului mare, azi i-am zice studio experimental.
Privite grăbit, momentele și schițele lui Caragiale par - datorită spontaneității și ritmului lor vioi, percutant, nodurilor epice bine distribuite, iuțimii verbului și regiei inspirate a celorlalte efecte artistice, inteligentei conduceri a spuselor prin strâmtorile învolburate ale informațiilor, întotdeauna de viu interes gazetăresc - niște piese de sine stătătoare, stenograme ale întâmplărilor vieții, instantanee ce se disipează de orice comentariu.
Lumea mare e împănată cu evenimente ploieștene, cu amici intriganți sau idioți, cu insetați de scandaluri și cu combatanți arțăgoși în arenele politicii și ale ambițiilor ex-orbitale, cu semidocți și netrebnici... de berărie.
Satira lui Caragiale trebuie scoasă din fundătura națională și prețuită necontenit la adevărata ei valoare. Un somalez (un exemplu la întâmplare) poartă o conversație cu semenul lui întocmai ca interlocutorul din cartierul bucureștean.