Publicist, om de litere, refuză să se înroleze în armata austro-ungară și se refugiază în România. Este cunoscut pentru o serie de scrieri extraordinare, pline de lumini și umbre, în care narează fel și fel evenimente sociale din viața de zi cu zi. A colaborat cu mai multe gazete literare și a oferit lumii fel și fel de articole și lucrări în proză scurtă.
Este interesat de religie și cultură, patriot, plin de nostalgie, menit să devină un scriitor nemaipomenit, care va revoluționa literatura acelor veacuri. Cărțile sale nu sunt deloc lecturi ușoare, ba dimpotrivă. În mod paradoxal, scrierile sale sunt menite să ne poarte într-o pagină a istoriei pe care nu o cunoșteam și care ne va fascina și ne va teleporta în trecut, trecutul bătrânilor noștri.
Publicată pentru întâia oară în anul 1933, cartea este o lucrare nemaipomenită, plină de culoare, care ne prezintă o pledoarie despre bogățiile patriei noastre. Frumusețea scrierii stă tocmai în această incursiune despre natură, lume și culoare. Aflăm date importante despre bogăția țării, care stă-n natură, munți și văi, orașe pitorești și opere culturale de mare valoare.
Minele de aur din munții Abrudului sunt cunoscute pretutindeni pentru bogăția pe care o ascund. Autorul ne poartă în călătoria în subterană, ne arată date importante și ne vorbește despre bogăția pe care ne situăm. Încă din cele mai vechi timpuri, aurul a jucat un rol important pentru toate națiunile. După ce a fost descoperit, aurul a devenit monedă de schimb pentru a cumpăra hrană, haine sau alte posesiuni. Tot aurul a fost subiect de conflict în mai toate epocile și cu aur se răsplăteau angajații celor mai bogate curți imperiale din Europa.
Autorul ne prezintă rolul hotărâtor pe care îl are aurul, importanța acestuia și felul în care aceste bijuterii ale naturii au fost administrate de-a lungul timpului. Cartea nu este însă una practică în totalitate, ci un manuscris elocvent, plin de învățături, care poate servi drept manual de studiu pentru cei interesați. În mod cert, cartea va fi îndrăgită de cei mari și de cei mici deopotrivă.
Realitatea socio-politică este și ea complicată, iar Abrudeanu știe cum să ne expună ideile într-o manieră clară și concisă. Este un maestru al descrierii și știe cum să își exprime ideile și să atragă publicul într-o scriere despre natură, bogăție și moștenire.
Cartea ia naștere din dorința autorului de a face cunoscută moștenirea României, cu precădere cea din munții Abrudului, descoperită acum mai bine de 2000 de ani și conservată cu sârg. De la un neam la altul, aurul a devenit centrul de interes, a creat divergențe și a născut controverse.
Acolo, în munții înalți ai Abrudului, aurul a devenit sursă de interes pentru public și pentru intelectualii și politicienii veacurilor. Cartea va fi tradusă în mai multe limbi străine și masiv distribuită în epocă, iar numele scriitorului va căpăta o faimă deosebită.
Pe site-ul nostru cartea este de găsit în mai multe ediții: Meridiane (2001), Univers (1989), Editura pentru Literatură (1995).