Scriitor român de renume european, se remarcă prin capacitatea sa de evocare și prin maniera în care se raportează la tradiția veche. El se inspiră din viața de zi cu zi și lucrează în colaborare cu mai multe gazete celebre. România este patria sa, iar emoția cu care cuprinde totul în manuscrisele sale ne va cuceri și ne va determina să-l privim ca pe unul dintre cei mai importanți scriitori ai veacului trecut.
Deși petrece o bună bucată de vreme dincolo de granițele României, Abrudeanu revine cu încântare de fiecare dată și ia parte la renașterea societății românești. Cartea de față este una dintre cele mai interesante scrieri, care ne va cuceri și ne va marca de-a lungul vremurilor. Cartea este un amestec de istorie și civilizație românească, care ne va duce departe, în veacuri transilvănene și ne va arăta cum trăiau populațiile la acele timpuri.
În vremuri în care istoria se scria pe câmpul de luptă, societatea se dezvolta din punct de vedere cultural și istoric. Autorul știe cum să ne poarte într-o lume pe care nu o cunoaștem și care ne va arăta cum sunt implementate tradițiile și cutumele vieții. Lucrarea are un caracter documentar și are rolul să trezească spiritul de aventură, de căutare al cititorului, iar politica și societatea se îmbină magistral. Autorul se revoltă împotriva lui Iuliu Maniu și face o pledoarie pentru stoparea confruntărilor din Ardeal.
Autorul vorbește despre regalitatea pierdută pe altarului unei uniuni închipuite. Treptat, lucrarea se îndreaptă spre o lecție de istorie nemaipomenită, care ne va determina să-l apreciem și mai mult pe scriitor. Literatura sa este simplă, liniară și aduce important aport lumii culturale de la noi. Cine erau cei din Ardeal înaintea colectivizării? Cine au devenit după acest eveniment? Ce rol au jucat ei în politica veacului și cum s-a concentrat puterea în mâinile unor oameni aparent simpli? Toate aceste întrebări ne vor da târcoale de la început și până la finalul manuscrisului, iar arta, poezia vremurilor, cultura și istoria se întrepătrund aici.
Autorul vorbește despre elite și despre lipsa lor, despre cultură și despre apanajul intelectualității veacurilor, despre glasul sângelui și glasul pământului, iar scrierea sa este apreciată și contestată deopotrivă. Ardelenii – oameni curajoși și mândri din fire, ne vor purta în trecut, în istoria și cultul lor, la vatra satului, dincolo de marginea lumii, dincolo de război și dincolo de pace. Ardelenii pe care scriitorul îi surprinde sunt simpli, curați la inimă și la gând, căutând să-și găsească un loc sub bătrânul soare. Cumva, geografia este și ea importantă în această lucrare, iar portul popular vine să întregească imaginea de ansamblu. Poporul ardelean este sacru în accepțiunea scriitorului, care se lasă fascinat de port, tradiții și istoria neamului românesc.
Cartea va fi foarte apreciată la nivel internațional și tradusă în mai multe limbi străine, iar numele scriitorului va fi căutat și omagiat pretutindeni. Într-o pledoarie pentru simplu și frumos, el oferă o clară lecție de istorie. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea sa este de găsit în mai multe ediții: Editura pentru Literatură (2002),Univers (1998), Meridiane (1995).