Filtre:
Edituri
 Stiintifica(10) Ion Creanga(8) Dacia(4) Eminescu(4) Tineretului(3) Kriterion(2) Albatros(2) Treira(1) Corint(1) Sport-Turism(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (2)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19592018
Limba
 Romana(33) Germana(3)
Coperti
 Brosate(26) Cartonate(7) Cartonate si supracoperta(3)
Colectii
 Cartea de Vacanta(1)

Filtrează
Carti Ionel Pop
Ordonează
Pagina: 12
Carti Ionel Pop
Despre Ionel Pop

La 24 noiembrie 1889, in orasul Gherla din judetul Cluj, s-a nascut Ionel Pop, un renumit avocat, om politic si scriitor roman. Parintii sai au fost Ioan Pop si Elena, sora omului politic Iuliu Maniu. Si-a petrecut copilaria in locul natal, Simleul Silvaniei si mai cu seama in Nasaud. In aceste localitati a urmat cursurile scolii primare si cursul inferior al liceului.

S-a manifestat in publicistica inca din liceu, la Blaj, iar din anul 1907, dupa inscrierea la universitate, a scris numeroase materiale, studii si reportaje in cotidianele Partidului National Roman Lupta din Budapesta si Romanul din Arad, precum si in Unirea de la Blaj.

Si-a urmat cursurile superioare la Budapesta, Berlin si Munchen. Si-a luat doctoratul la Budapesta, dobandind titlul de doctor in drept si economie politica. In anul 1915 a sustinut examenul de avocat si magistrat la Targu-Mures, urmand sa practice avocatura la Blaj. Dupa Unire, Ionel Pop a continuat sa fie prezent in publicistica acelor vremuri, cu numeroase articole, indeosebi la ziarele clujene: Unirea. Patria si Romania Noua.

Pasionat de vanatoare, din anul 1920 a arendat dreptul de vanatoare a unor suprafete vaste din muntii Harghitei si ai Gurghiului impreuna cu alti prieteni, printre care si reputatul Ieronim Stoichita. Cativa ani mai tarziu, tot impreuna cu Ieronim Stoichita, a arendat si dreptul de vanatoare de pe Valea Sebesului, ambele regiuni montane germinand cele mai multe povestiri din numerele revistei Carpatii si cartile care urmeaza destinului vietii sale.

In anul 1933 a intemeiat revista Carpatii - Vanatoare, Pescuit, Chinologie, cea mai frumoasa si ingrijita colectie de cultura vanatoreasca autentica, etalon al presei vanatoresti din aceasta parte a Europei. Cei 15 ani de veritabila glorie culturala cinegetica vor ramane reperul de prim ordin pentru toate revistele aparute in provinciile romanesti. Dupa cum insusi Ionel Pop marturisea in manuscrisul Monografia Revistei Carpatii, odata ce s-a instaurat regimul comunist, revista a incetat sa mai apara.

In anul 1948 locuinta sa a fost  nationalizata si si scriitorul a fost obligat sa locuiasca intr-un grajd de la periferia Clujului. Acel an a marcat inceputul unui calvar, sub semnul umilintelor si al mizeriei,  generat de rautatea unei societati credule, naive, orbite de tendintele de la Rasarit, care va dura ani buni. In 1950 a fost arestat de comunisti si deposedat de tot ce stransese in aproape sase decenii de viata. A inceput sa publice materiale educative in noua revista destinata vanatorilor, multe scrise cu pseudonim. Stilul sau inconfundabil era apreciat tacit de majoritatea celor care rasfoiau revista. Dupa un deceniu de comunism, revista avea un tiraj de aproape 30.000 de exemplare lunare.

La varsta de 67 de ani si-a vazut prima carte publicata, cu titlul Dupa focul de arma, semnata cu pseudonimul I. Venator. Cartea apare in nr. 20 al ciclului de brosuri Colectia Vanatorului si Pescarului Sportiv. In anul urmator a publica doua carti, Vulpea si Capra Neagra, tot cu criptonim, monografii bine inchegate despre cele doua specii de mamifere din fauna noastra. In anul 1959 vede tiparul prima sa carte semnata cu numele lui adevarat, sub titlul Din fauna noastra.

Un loc special in biobliografia sa complexa il ocupa ,Hoinareli prin natura, scrisa in colaborare cu Demostene Botez (in trei editii: 1961, 1965, 1972). In anul 1969 i-a aparut cartea Vanatorul si natura, unul dintre primele manuale dedicate ,,vanatorului corect”. Tot in acel an a scris Batranii nostri. In anul 1972, Ionel Pop a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In anul 1981, lucrarea Un ochi rade, altul plange, devenea cel mai bine vanduta. Un an mai tarziu aparea şi cartea Priviri in atelierul naturii. La 27 ianuarie 1985 lumina vietii lui se stinge pentru totdeauna. Nu insa si cea a scrierilor sale care vor invinge toate testele timpului si ale oamenilor. Este inmormantat la Blaj, in cimitirul Bisericutei Grecilor de pe malul Tarnavei Mari, acolo unde odihnesc si alte personalitati nascute din pamanturile binecuvantate ale Transilvaniei.

Opera: Dupa focul de arma (1956); Vulpea (1957); Din fauna noastra (1959); Intalniri cu animale (prefața de Demostene Botez, 1960); Hoinareli prin natura (in colaborare cu Demostene Botez, 1961); Instantanee din viața animalelor (1964); Pasi prin lumea pasarilor (1965); Vanatorul si natura (1969); Intalniri neasteptate (1970); Mamifere din Romania (in colaborare cu Vasile Homei, I-II, 1971); De la urs la panțarus (1972); Imi aduc aminte (1972); Vanatori - oameni si caini (1972); Poienița ielelor (1974); O palma de rau si niste istorii vanatoresti (1978); Un ochi rade, altul plange (1981); Priviri in atelierul naturii (1982); Vapaia (1984); Povestiri vanatoresti (1986); Inima padurii (1986).

sus