Cunoscută scriitoare irlandeză, Iris Murdoch avea să revoluționeze piața de carte din întreaga lume cu lucrările sale diferite, diverse și pline de sensibilitate și dinamism. Se naște la Dublin, după care își petrece copilăria și adolescența la Londra, unde va da viață primei sale scrieri. Izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial avea să o determine pe Murdoch să se alăture Organizației Națiunilor Unite și să lupte pentru drepturile refugiaților. Prin prisma meseriei sale, avea să călătorească în diverse țări de pe glob și de aici să își culeagă inspirația pentru lucrările de mai apoi. Ajunge în Belgia iar ironia sortii sau norocul face să se întâlnească cu scrierile lui Jean-Paul Sartre și, mai apoi, să îl cunoască personal. Aceasta întrevedere va fi momentul cel mai important, clipă în care Murdoch realizează că își dorește și că este făcută pentru peniță.
Începe astfel să scrie și nu se va opri până în anul 1954, când descoperă că suferă de Alzheimer, boală necruțătoare, care îi a fura memoria și întreaga carieră. Totuși, lucrările irlandezei vor dăinui peste veacuri, iar numele său va urca pe un piedestal imposibil de clintit. Târziu, în modernitate, studiourile de la Hollywood vor aduce în atenția publicului o peliculă biografică a scriitoarei, care le va avea în rolurile principale pe Kate Winslet și pe Judi Dench.
„Discipolul” este una dintre cele mai reprezentative scrieri ale literaturii irlandeze, iar Murdoch se remarcă prin stilul curat și printr-o putere de evocare cum rar am întâlnit. Acțiunea romanului se petrece într-un orășel închipuit din apropierea Londrei și debutează brusc și șocant, cu o crimă. O familie ciudată, menită să țină suspansul la cote înalte, câteva personaje de umplutură, dar foarte atent selectate și o întreaga nebunie literară pe care cu greu o vom înțelege, dar care ne va încânta in același timp. O adevărată desfășurare de forțe se petrece în lucrarea lui Murdoch, atât de complexă încât avem momente în care aproape dorim să abandonăm lectura. Când suntem convinși că știm exact ce se petrece, autoarea schimbă toate detaliile, modifică cadrul poveștii și chiar dezvăluie secretele pe care nici măcar nu le bănuiam. Pe alocuri, cartea se aseamănă cu un roman rusesc, ori Murdoch împrumută ceva de la Dostoievski, ba chiar îndrăznește să cadă în obscuritatea lui Kafka. Mai târziu, când lucrurile par a se lămuri, iar personaje își găsesc cumva calea, scriitoare utilizează câteva flashback-uri interesante pentru a ne determină să privim și să înțelegem tabloul complet.
Cartea este un adevărat festin literar, o combinație fabuloasă între acțiune și ficțiune, o epopee fantastică a societății moderne, care împrumută câteva obiceiuri desuete. Astăzi, lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1986), Polirom(2007).