Iris Murdoch este cunoscută pretutindeni pentru scrierile sale reale și pline de culoare, iar palmaresul englezoaicei ne va surprinde. Pledoaria pentru viață este adesea în centru lecturilor semnate de Murdoch, iar dorința de exprimare a realității cotidiene ne va șoca și ne va surprinde în același timp. În 1969 apare cartea intitulată „Oameni buni și oameni de bine”, care aduce în prim plan o latură ascunsă a scriitoarei, o parte neexploatată încă, nedescoperită de cititori, o surpriză uriașă pentru audiență. Lucrarea debutează brusc, fără vreo prezentare a personajelor în prealabil și fără să cunoaștem toate detaliile despre viețile acestora.
Când un politician de rang înalt se sinucide, se deschide o anchetă care va scoate la iveală cele mai dubioase secrete ale personajului decedat. Totuși, în lumea sobră a politicului, nu ne așteptam la pasiuni arzătoare, la iubiri înflăcărate ori la alte fantezii sexuale la care nici nu visasem, iar surpriza va fi uriașă. Așadar, ajungem martorii unei lumi decadente, pline de mister și fapte ascunse, greu sau aproape imposibilă de elucidat. John Ducane este personajul nostru principal și cel care ne va purta într-un univers ciudat și plin de evenimente greu de asimilat la prima vedere. În goana noastră pentru a desluși cât mai multe chestiuni, ajungem obsedați de lumea feerică pe care ne-o prezintă naratorul nostru și îl urmăm până la ultimele capitole. Astfel, aflăm că, in spatele măștii sobre pe care o afișează în fața publicului, oamenii din conducere ascund adevărați monștrii. Astfel, descoperim un imperiul al dorințelor neîmplinirea, al fanteziilor sexuale extreme, al jocurilor nebunești, greu de imaginat de mintea umană, in care femeile și bărbații sunt adversari și parteneri. Războiul acesta murdar pe care Murdoch îl relatează ne poartă cumva în trecut și ne aduce o vagă amintire a practicilor sexuale din vremea Antichității, a orgiilor din vremea împăratului Nero și a altor vremuri întunecate ale istoriei. Epopeea lui Murdoch este cumva o aducere a trecutului in prezent, un festin literar covârșitor, o nebunie in materie de stil de scriere și putere de evocare. Totuși, pe alocuri vom observa trimiteri către civilizații antice, către vremuri demult uitate și vom regăsi calități ale zeilor în personajele noastre.
„Oameni buni și oameni de bine” este o lucrare ciudată, tulburătoare despre viața și toate sectoarele acesteia, bune și mai puțin pune. Mucegaiul ascuns în spatele strălucirii oamenilor puternici, drama neputinței lor, dorința de eliberare și de împlinire, acestea sunt cele mai importante aspecte ale lucrării lui Murdoch. Cartea este de-a dreptul șocantă și ne va fascina cu fiecare pagină. Totuși, spre final vom fi surprinși de capacităților de evocare ale scriitoarei. Lucrarea ajunge rapid pe piața de carte din Europa și se vinde într-un număr extraordinar de copii, iar în rafturile noastre poate fi găsită în mai multe ediții: Polirom (2014), Polirom (2006).