Iris Murdoch este cunoscuta la nivel mondial pentru scrierile sale, dar și pentru maniera inovativă și reală cu care relatează o serie de evenimente aparent banale. Totuși, scriitoarea se remarcă prin finisarea frazelor și prin alegerea cuvintelor cu ajutorul cărora își construiește manuscriselor. Englezoaica se inspiră din opere crescute, din civilizații apusene, dar și din propriile experiențe, iar rezultatele vor fi de-a dreptul fascinante. Urcările semnate de Murdoch îmbină realitatea cu ficțiunea, povestea zilelor sale cu cea a unui viitor incert, greu de descifrat la prima vedere. Pe alocuri dramatică, romanica și tragică, Murdoch nu se îndepărtează de stilul care a consacrat-o.
Cele mai de preț scrieri ale sale vor rămâne drept moștenire generațiilor viitoare și vor servi drept sursă de inspirație pentru generațiile de mai târziu. Murdoch este copleșitoare în pledoaria sa și reușește să ne determine să o urmărim până la final. Scrierea intitulată sugestiv „Vlăstarul cuvintelor” avea să devină una dintre cele mai reprezentative ale englezoaicei, însă semnificațiile manuscrisului sunt multiple. Cartea tratează atent realitatea și relațiile interumane și pledează pentru dezvoltarea omului din punct de vedere spiritual și mental. Lucrarea este copleșitoare, structurată în mai multe părți și redactată astfel încât orice cititor să poată prisos mesajul ascuns.
Acest vlăstar al vorbelor despre care ne povestește scriitoarea este de-a dreptul fascinant, plin de metafore și trimiteri către alte manuscrise celebre, iar lectura ne va merge direct la inimă. Totuși, trebuie spus că Murdoch se concentrează îndeosebi pe câteva personaje cheie și conturează în jurul acestora o adevărată pânză de păianjen. Lucrarea de față este de-a dreptul fascinantă, greu de descifrat la prima vedere și ne va constrânge să urmărim turul poveștii până la final. Totuși, nerăbdători cum suntem, vom trece cu vederea peste unele detalii de umplutură și ne vom îndrăgosti de stilul extraordinar al lui Murdoch.
Povestea este diferită de tot ceea ce scriitoarea a adus până acum în fața publicului și vom fi șocați de ceea ce ne expune lin aceasta nouă lucrare. „Vlăstarul cuvintelor” este o epopee adusă vieții și celor mai frumoase sentimente pe care le trăiește ființă umană pe parcursul călătoriei pe pământ. Opera ajunge rapid direct pe piața de carte din Europa și se vinde într-un număr extraordinar de copii, iar editura va fi nevoită să suplimenteze stocurile numaidecât. Numele lui Murdoch ajunge imediat în rândul celor mai renumiți scriitori ai vremurilor, iar operele sale ajung sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum. Cartea va fi reeditată mai târziu și tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții: Eminescu (1981), Eminescu (1980).