Irvine Welsh s-a născut în 1958 la Edinburgh și este considerat unul dintre cei mai iubiți autori contemporani nouă. A lucrat pentru Consiliul primăriei din orașul natal, apoi a urmat Universitatea Heriot Watt, unde a scris o lucrare de master despre drepturile femeilor ce a fost foarte lăudată. Primul său roman, Trainspotting, despre care vom vorbi mai jos, a fost apogeul carierei sale și datorită lui a ajuns celebru pe tot mapamondul. În 1995 apare Coșmarurile de pe Marabou apoi Ecstasy și Jeg, și reușește să șocheze cu stilul său atât de natural dar și elevat. Pe lângă romane, a scris și piese de teatru cum ar fi Babylon Heights ce a fost jucată în San Francisco, Wedding bells ce a fost prezentată la televiziunea americană și britanică și a fost regizor pentru videoclipuri muzicale. Un om cu un talent nemaiîntâlnit ce a reușit să își etaleze talentul pe toate planurile, așa că vă recomand să citiți măcar un capitol din orice carte pentru a vă convinge de asta.
Romanul "Trainspotting" a fost publicat pentru prima dată în 1993 la editura Secker& Warburg. În limba română apare la editura Polirom în 2006 și 2014.
A fost tradus în 30 de limbi și a vândut milioane de copii, iar datorită succesului a apărut și adaptarea cinematografică din 1996 în regia lui Danny Boyle. Ambele au fost clasate pe primele locuri și au primit recenzii pozitive, dar să ne concentrăm acum pe roman.
Romanul se deschide cu Mark și Simon văzând un film cu Van Damme în timpul căruia cel din urmă începe să aibă simptomele unui sevraj puternic. Decid să meargă la dealerul lor preferat, Johnny Swan, chiar dacă știu că dacă o vor continua tot așa moartea le va bate la ușă mai repede. Prima încercare de a stopa consumul de heroină are loc când Johnny este de negăsit, dar nu durează mult până îi găsesc un înlocuitor. La o petrecere, Mark se trezește după o noapte cruntă din cauza țipetelor unei femei Lesley, a cărui copil aparent a murit subit. Tot atunci băiatul află că este și copilul lui de care nu își amintește. Niciodată nu au lucrat, au trimis la șomaj adrese false pentru a primi mai mulți bani, până la urmă e mai comod să câștigi stând degeaba pentru a-ți hrăni viciile. Problema este că încercau să corupă și alți oameni să folosească heroina, iar unul dintre ei, Tommy, devine dependent și moare din cauza Sidei. Mark ajunge la dezintoxicare și afla că problemele sale au apărut de când fratele său ce avea handicap a murit. Asta nu îl mișcă câtuși de puțin, nici moartea prietenilor din cauza supradozei, și pleacă la Londra. Acolo îl întâlnește pe Giovanni și datorită lui ajunge din nou la dezintoxicare. Dacă credeți că aici se termină călătoria lui vă înșelați amarnic pentru că ajunge să locuiască în Amsterdam. Un roman ca o lecție de viață dar și o comedie întunecată ce ne prezintă părți ale vieții pe care nu le vedem în fiecare zi.