Despre Isaac Asimov
Isaac Asimov s-a nascut undeva intre 4 octombrie 1919 si 2 ianuarie 1920. Ulterior, el avea sa adopte 2 ianuarie ca zi de nastere. S-a nascut in satul rusesc Petrovichi, aflat la o distanta de 16 km de granita cu Belorusia, intr-o familie de evrei morari. Tatal sau, Iuda, si mama sa, Ana Rahela au mai avut ulterior 2 copii. Cand Isaac a avut 3 ani, familia Asimov a emigrat in America. Dupa ce s-au stabilit, au detinut succesiv mai multe magazine cu bomboane unde se vindeau si ziare si reviste, fapt ce a hranit dragostea micului Isaac pentru cuvantul scris.
Asimov a fost inscris de la varsta de 5 ani la o scoala publica din New York, mama sa fiind nevoita sa minta din pricina varstei asupra datei nasterii copilului. La 15 ani s-a inscris la Colegiul Seth Low pentru Juniori, o ramura a Universitatii Columbia. Initial s-a inscris la zoologie, dar, pentru ca nu a fost de acord cu disecarea unei pisici de pe strada, dupa primul semestru s-a mutat la sectiunea chimie. A terminat licenta in 1939 pentru a se inscrie la un master in chimie pe care l-a terminat in 1942, iar in 1948 si-a luat titlul de doctor in biochimie. Intre anii de master si cei de doctorat, Asimov a lucrat 3 ani la Statia Experimentala Aero-Navala a Santierului Naval al Marinei din Philadelphia. Aici i-a avut colegi pe scriitorii de SF Robert A. Heinlein si L. Sprague de Camp. Dupa terminarea studiilor doctorale si postdoctorale, s-a alaturat Scolii de Medicina din cadrul Universitatii din Boston ca profesor asociat in 1949. Pe la 1952 deja castiga mai multi bani din scris decat ca profesor asa ca, in 1958, a decis sa renunte la profesorat pentru a se dedica integral scrisului. Universitatea i-a acordat, ca urmare a recunoasterii valorii scrisului sau, titlul de profesor titular de biochimie.
Asimov a inceput sa scrie inca de tanar. Prima etapa a carierei sale literare este marcata de povestirile scurte: Naufragiat pe Vesta, publicata la 18 ani. Mai tarziu, in 1941, a publicat Caderea Noptii, votata de Asociatia Scriitorilor de SF din America drept cea mai buna povestire SF scurta scrisa vreodata. Povestirea se incadra intr-un nou gen de SF pe care il practica si Heinlein, unul in care autorii nu se mai axau pe dispozitive sau calatorii spatiale, cat pe speculatii asupra conditiei umane.
Printre cartile prin care Isaac Asimov a devenit cunoscut la noi, romanele despre Fundatie sunt cel mai recognoscibile: Fundatia, Fundatia si imperiul, A doua Fundatie. A adaugat acestei trilogii, mai tarziu, Marginea Fundatiei, Fundatia si Pamantul, Preludiul Fundatiei si Fundatia renascuta, ultima aparuta in 1993. O a doua serie de romane pentru care este premiat si cunoscut este seria Robotilor: Cavernele de otel, Soarele gol, Robotii de pe Aurora, Robotii si Imperiul. Asimov a scris, de asemenea, si nonfictiune, texte stiintifice, eseistica si autobiografie. A fost un autor prolific care a scris si editat mai mult de 500 de carti si aproape 90.000 de scrisori si carti postale. A murit la 6 aprilie 1992.