Soarele gol, Fundația sau Omul pozitronic sunt doar trei dintre sutele de romane cu care Isaac Asimov va face furori în lumea întreagă. A provenit dintr-o familie cu origini evreiești iar la vârsta de trei ani a ajuns în America, forțați de împrejurări fiind să mintă despre vârsta lui. S-a înscris la Colegiul Seth, apoi la Universitatea Columbia pe secția de zoologie. Nu a stat prea mult aici pentru că trebuia să disece animale ceea ce i s-a părut brutal. A obținut licența și masterul în chimie iar doctoratul în biochimie. După terminarea studiilor a fost profesor în cadrul școlii de Medicină din cadrul Universității din Boston, dar și-a dat seama că banii pe care îi câștiga din scris erau cu mult mai mulți. Renunță repede la meserie și devine scriitor în toată regula și trebuie să vă spun că această călătorie a început încă de la 18 ani cu romanul Naufragiat pe Vesta. Genul său era unul unic, nave spațiale, viitorul îndepărtat și personaje interesate, și nu a durat mult până ce și colegul său Heinlen l-a preluat. Asimov, pe lângă altele, era claustrofil, visul său din copilărie fiind să aibă un mic magazin de ziare la metrou unde să poată citi toată ziua. Chiar dacă inteligența sa era una debordantă, pe partea de abilități fizice stătea foarte prost. Nu știa nici măcar să meargă pe bicicletă, îi era frică de zboruri și nici la înnot nu era prea bun. Pe 6 aprilie 1932 autorul moare din cauza infectării cu HIV. Cu toții ați crede că a luat această boală de la cineva însă a ajuns în corpul său dintr-o transfuzie de sânge. La zece ani după asta, soția sa a scris o întreagă biografie numită "O viață bună" ce a descris în detaliu toată gloria și decăderea lui Asimov.
Romanul "Nemesis" a apărut pentru prima dată în 1989 la editura Bantam Books. În limba română apare la editura Teora în 1998.
Am ajuns în viitor, mai exact între 2220 și 2236, când călătoriile interstelare au început să se perfecționeze. Oamenii au inventat Hiperasistența, o tehnologie mai lentă decât viteza luminii dar care poate muta stațiile interspațiale. Cu această ocazie descoperă și Steaua roșie numită Nemesis lângă luna Erythro. Bacteriile și organismele de aici funcționau cu o oarecare telepatie și formau un organism colectiv. Oamenii se certau pe colonizarea stelelor și în acest răstimp fenomenul a început să ia amploare și pe Nemesis. Familia ce a descoperit steaua se destramă dar asta nu îi oprește din a analiza în continuare organismele de acolo.
O caracteristică interesantă a romanului este faptul că este unul independent, el nu face parte din nici o serie chiar dacă stilul este același.