Romanul lui Isabel Allende cunoaște faima îndeosebi grație ecranizării care îl are pe Antonio Banderas în rolul principal. Cartea totuși este un manuscris complet, complex, pe care este musai sa îl citim înaintea vizionarii filmului. Allende conturează un roman magistral, straniu și plin de romantism. Personajul principal al lui Allende este tânăra Irene, o femeie frumoasă și tânără, care are soarta deja pecetluită la dorința mamei sale. Într-o lume în care democrația este o amintire, iar totalitarismul pune stăpânire pe tot și toate, Irene încearcă să își urmeze visul. Tânăra este împăcată cu soarta pe care o are și chiar pare de acord cu căsătoria stabilită cu un ofițer înstărită, care ar putea să o scoată din sărăcie și să îi asigure un viitor prosper. Femeia reușește să se angajeze la un ziar local, unde îl cunoaște pe Francisco, un fotograf care o va fascina din prima clipă.
Acesta este momentul în care protagonista noastră noastră se îndrăgostește iremediabil de artistul cel chipeș, însă de aici înainte pentru femeie se dezlănțuie calvarul. Familia sa nu este de acord cu legătura celor doi, iar Francisco nu este privit cu ochi buni de rudele fetei. De aici înainte, Allende încurcă ițele poveștii și reușește să aducă suspansul la cote maxime. Nu știm ce se va petrece cu eroina ori care va fi calea pe care o va urma, iar telenovela aceasta abia acum se dezlănțuie cu adevărat. Allende are capacitatea unui povestitor autentic și puterea de extraordinară de evocare a faptelor, astfel încât vom fi fascinați de romanul său.
Volumul este, într-adevăr, plin de romantism, dar condimentat cu note dramatice și acțiune susținută. Întreaga poveste se concentrează în jurul poveștii de iubire dintre Irene și Francisco, însă pe parcurs apar și alte personaje interesante. Ce-i drept, cartea seamănă puternic cu o telenovelă sud-americană, însă acest lucru nu va deranja audiența. O serie de evenimente tragice se petrec într-un timp relativ scurt, iar Irene încearcă numai să își salveze povestea de iubire. Este interesant că autoarea aduce în prim plan și personajele negative, le oferă un rol bine stabilit și le acorda libertatea de a-și juca rolul până la capăt.
„Despre dragoste și umbră” este o poveste impresionantă, care conține toate ingredientele unui roman de succes. Avem, pe de-o parte, o poveste despre iubire și respect, iar, pe de altă parte, avem lupta celorlalte personaje, care se opun poveștii de dragoste. Autoarea reușește să conceapă o incursiune deosebită, greu de depășit și care pune în balanță binele și răul.
Manuscrisul ajunge să se comercializeze rapid în întreaga lume, iar în anticariatul nostru este disponibil în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2015), Humanitas (2008).