„Ines a sufletului meu” este unul dintre cele mai faimoase și romantice romane ale literaturii universale de pretutindeni. Isabel Allende reușește să ne surprindă o dată în plus cu un manuscris de un romantism aparte, dar și de o sensibilitate greu de suportat. Autoarea își concentrează povestea in jurul unei femei de vârstă a doua, care are curajul sa își împărtășească povestea de viață. Ines Suarez este o femeie curajoasă, care a luptat întreaga viață pentru a-si duce visul de eliberare la bun sfârșit. Cartea debutează brusc și respectă tiparul unui jurnal, care ne ajută să înțelegem atât viața în Chile, cât și viața personală a eroinei. Femeia ne mărturisește o dragoste nebună pentru cel alături de care avea să stea timp de 30 de ani.
„Ines a sufletului meu” este o mărturie copleșitoare, un jurnal de gânduri, o adevărată nebunie literară pe care Allende ne-o oferă și ne dă posibilitatea să o savuram. Am putea face o analiză atenta a manuscrisului și vom observa că Allende se inspiră oarecum din stilul altul autor sud-american, Gabriel Garcia Marquez. Observăm intenția scriitoarei de a emoționa audiența, dar și de a arăta adevărata față a lumii din America de Sud. Pe alocuri, privim în jurul eroinei, cunoaștem viața de dinaintea prezentului și încercăm să anticipăm viitorul. Trecem, așadar, prin războaie, prin sărăcie cruntă, prin conflicte socio-economice, prin foamete și recesiune, însă, dincolo de toate acestea, trecem printr-o viață de om, îi aflăm povestea și ne identificăm cu eroina.
Romanul ajunge rapid pe piața de carte, iar celebritatea lui Allende atinge cote maxime. Observăm că scrierea este iubita de cititori, dar va fi și contestată de clasa intelectualilor din America Latină. Autoarea va fi acuzată de subiectivism și chiar de denigrare ori de feminista, însă Allende se apără spunând că povestea este inspirata din fapte reale și are la bază istoria uneia dintre bunicile sale. Nu reușim să aflăm dacă cele declarate sunt veridice, însă, în fața unui asemenea manuscris, nu avem prea multe de obiectat. Cartea ne va emoționa profund, ne va oferi o lecție de viață pe care nu o vom uita niciodată și ne va demonstra că există speranță fie și într-un mediu ostil, guvernat de forțe politice corupte. Ines este cea care ne va copleși cu fiecare gest, cu fiecare dialog și, mai ales, cu povestea de iubire dintre ea și bărbatul vieții sale. Romanul este înduioșător, greu de descifrat și de o sensibilitate aparte, iar iubitorii scriiturii lui Allende pot găsi mai multe ediții pe site-ul nostru, după cum urmează: Humanitas (2014), Humanitas (2012).