Autor renumit pentru o serie de scrieri și tratate, de origine evreu, reușește să se remarce cu pledoariile sale despre război și viață. Scrie nuvele și romane, iar numele său atinge celebritatea absolută, devenind un simbol al veacului său. Situația sa este una specială, iar faptul că e evreu îi va aduce mari necazuri. Trăiește într-o vreme în care ponegrirea acestei nații este în floare și este supus unor discriminări crunte. Este pasionat de literatură și artă veche și deprinde mai multe limbi străine. Cumva, se va refugia în scris și va reuși să își elibereze catharsisul strâns de-a lungul veacului.
Lucrarea de față este una dintre cele mai căutate și apreciate la nivel național și internațional. Peltz adună aici fel și fel de personaje remarcabile, care se vor perinda printr-un cadru sărăcăcios și plin de fantasme. Romanul apare în 1933 și reprezintă scrierea care îi va aduce celebritatea pretutindeni. Secolul al XX-lea nu a fost niciodată mai bine evocat, iar cartierul evreiesc este conturat cu ardoare de scriitorul nostru. Personajul central al scrierii este Ficu, un bărbat trecut bine de prima tinerețe, care trăiește într-o mahala bucureșteană și caută să-și depășească condiția umilă. Peltz face o incursiune interesantă în viața unei familii normale și reușește să ne emoționeze și să ne poarte într-o vreme pe care nu o cunoaștem, dar despre care am lecturat de-a lungul vremii. Cumva, Peltz știe cum să aducă drama și romantismul alături și cum să ne determine să-l urmărim curioși. Familia aceasta nu se deosebește cu nimic de o familie obișnuită, iar neputința eroilor este, cumva, neputința întregii națiuni ale acelor veacuri.
Fel și fel de evenimente se succed alarmant în romanul de față, iar Peltz știe cum să le sublinieze și să le ofere o strălucire aparte. Cumva, emoția și dramatismul ne vor atinge încă din primele paragrafe ale scrierii. Aici, în lumea tristă și monotonă de dinaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, ne regăsim ancorați și noi și căutăm să aflăm povestea unei familii simple, greu încercate.
Autorul se folosește de propriile experiențe și se raportează la personaje pe care le-a cunoscut de-a lungul vremii și care l-au influențat puternic. El combină realitatea cu umbra și prezentul cu trecutul, iar latura politică a veacului este și ea foarte bine pusă la punct. Societatea lui Ficu este departe de a fi modernă sau liberală, iar familia sa este una cu totul și cu totul monotonă. Relații de amiciție, iubire sau dușmănie îl vor ghida pe eroul nostru în lunga sa călătorie. Acesta cunoaște deznădejdea, iubirea și ura, iar lupta sa este din ce în ce mai aprigă împotriva stigmatelor societății în care i-a fost dat să trăiască.
Peltz știe cum să înăbușe fiecare revoltă a eroului său, cum să îi exprime sentimentele și cum să scrie, prin el, o frescă a propriei societăți și a propriei suferințe. Opera este foarte bine primită pe piață, iar autorul devine rapid cunoscut în cercurile literare elitiste. Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1997), Litera (2007), Venus (1998), Meridiane (1996).