Cel mai cunoscut scriitor albanez, Ismail Kadare avea să cunoască faima internațională cu o serie de scrieri misterioase și romantice, în același timp. „Palatul viselor” este cea mai cunoscută lucrare a sa și cea pentru care avea să fie omagiat și peste hotare. În primii ani, se concentrează către studiul filosofiei și străbate mai multe state europene din dorința de a descoperi și alte culturi. Totalitarismul moscovit avea să își lase amprenta asupra scriitorului și mare parte dintre scrierile acestuia vor fi o evocare a vieții din Rusia acelor veacuri.
Cunoaște debutul literar devreme, iar în anul 1954 apare primul volum de poezii semnat de Kadare, un volum impresionant și plin de dramă. Culorile pe care le-a adus autorul în literatura universală vor dăinui pretutindeni, iar numele său va atinge legenda. Se îndreaptă apoi către proză cu implicații sociale puternice și scrierile sale vor fi supuse unei riguroase cenzuri.
„Generalul armatei moarte” avea să se dovedească cea mai aprigă și controversată scriere a sa, dar, de departe, cea mai reală și sinceră mărturisire pe care a făcut-o vreun scriitor. Prin această operă, criticii îl vor asemui cu Kafka sau chiar îl vor așeza lângă Gogol, însă am putea afirma, fără teama de a exagera, că îi va depăși pe aceștia.
„Aprilie spulberat” apare pentru întâia oară în anul 1978 și este o lucrare plină de reminiscențe comuniste, care va șoca și impresiona deopotrivă. Nuvelă de dimensiuni reduse, cuprinde patru povesti, care nu par a fi conectate în niciun el. Ca o mențiune specială, trebuie totuși să amintim că toate poveștile din acest manuscris au un laitmotiv: crima și dragostea. Lucrarea aduce în prim plan câțiva oameni care sunt puși în fața unor situații limită și care nu au libertatea de a alege ceea ce vor sa facă pe viitor. O lege nescrisă, numită Kanun, avea să dicteze regulile după care se ghidează societatea albaneză a vremurilor sale. Kadare evocă astfel un adevăr istoric, pe care îl îndulcește cu ceva ficțiune și câteva artificii scoase din adâncul minții sale.
Cumva, la o analiză mai atentă, lucrarea de față seamănă tulburător cu „Crima și pedeapsă”, a lui Dostoievski. Mobilul crimei, aparent fără motiv, sărăcia albanezilor și cartierele lor populate de tot soiul de personaje dubioase vor fi numai câteva din principalele elemente care ne vor stârni interesul. Evident, odată ce înaintăm în lectură, cunoaștem și alte personaje și putem privi tabloul general al nuvelei. Cartea se va distribui masiv peste tot în lume, va fi reeditată și retipărită in mai multe ediții, iar cititorii se pot bucura de traduceri în peste 30 de limbi de circulație mondială. Astăzi, lucrarea poate fi găsită la numai un click distanță, pe site-ul nostru, în mai multe ediții: Polirom (2004), Univers (1990).