Ismail Kadare este unul dintre cele mai cunoscute nume ale literaturii universale, iar scrierile pe care le-a lăsat drept moștenire umanității vor dăinui pretutindeni. În anul 1971 apare pentru întâia oară opera intitulată sugestiv „Cronică în piatră” și captează atenția publicului încă din primele săptămâni după apariție.
Lucrarea prezintă o dramă de război, o încrâncenare formidabilă și greu de trecut cu vederea. Personajele lui Kadare sunt purtate într-o călătorie din care se întorc cu răni adânci, atât fizice, cât și morale. Un sat uitat de lume, o societate măcinată de un război crunt și cuprinsă de o sărăcie fără margini, în interiorul căruia urmărim dezvoltarea și ascensiunea unui copil. Trebuie amintit că vom fi șocați de maniera de abordare a scriitorului și ne vom delecta cu un festin literar de zile mari.
Capriciile vremii, neputință eroilor și sărăcia sunt principalele obiective pe care le urmărește cititorul în lectură aceasta anevoioasă. Kadare evocă cu măiestria unui pictor o imagine deosebită, dar crâncenă și care ni se va impregna în minte încă de la început. Născut în Albania, obișnuit cu criza politică și cu nelegiuirile sistemului, Kadare evocă în opera sa imaginea cumplită a societății sale. Cartea de față este adesea comparată cu „Doctor Jivago”, însă psihologia din spatele romanului lui Kadare este mult mai complexă decât în cazul lui Pasternak. Imaginile surprinse de albanez sunt de-a dreptul șocante și greu de digerat, iar latura biografică se îmbină frumos cu ficțiunea. Eroii sunt puternici, dar curajoși și mânați de un patriotism dus la extrem.
Ideile lui Kadare sunt frumos așezate și vor servi drept sursă de inspirație pentru o mini-serie televizată și difuzată de HBO. Cumva, destinul personajului principal se va întrepătrunde cu cel al scriitorului și va avea un puternic impact emoțional asupra cititorului de rând. Pe alocuri însă, Kadare reușește să aducă în fața publicului și o doză de romantism, care va înlesni duritatea exprimată la început. Vom reuși să înțelegem prin ce a trecut scriitorul și ne convingem ca partea biografică este cheia acestei scrieri. Pe alocuri, Kadare adaugă o notă de optimism tragediei sale, ba chiar are curajul să folosească autoironia. Observam un puternic caracter biografic, iar experiența de viață a scriitorului va fi evocată în întreaga scriere. Personajele lui Kadare vor fi cumva cuprinse de dor și melancolie, purtate adesea în gânduri cenușii și urmărite parcă de tot soiul de fantome din trecut.
Romanul va fi foarte căutat la numai câteva săptămâni de la apariție, iar editura care îl publică va fi nevoită să suplimenteze rapid stocul. Astăzi opera poate o găsită la orice pas, iar pe site-ul nostru este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2012), Univers (1983).