Italo Calvino, născut la data de 15 octombrie 1923 și decedat la data de 19 septembrie 1985, a fost unul dintre cei mai apreciați scriitori și ziariști ai Italiei. El este cunoscut în special pentru trilogia “Străbunii nostri” din care face parte și opera “Baronul din copaci”, colecția de povestiri “Cosmicomics” și pentru romanele “Dacă într-o noapte de iarnă un călător” și “Orașe invizibile”.
Romanul lui Italo Calvino, “Baronul din copaci”, a fost publicat inițial în anul 1957 având numele original “Il barone rampante”. La noi în țară, romanul este publicat pentru prima dată în anul 1967 de editura Tineretului. În anul 1999 editura Univers lansează o nouă ediție a cărții, în cadrul colecției Clasici ai literaturii moderne. Găsești aceste ediții pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți. Dacă acestea nu sunt disponibile momentan, le poți adăuga în wishlist-ul tău și te vom anunța atunci când revin în stocul nostru.
Acțiunea romanului este plasată într-un sat imaginar, Ombrosa, situat pe Riviera Ligurică. Cartea este narată de Biagio, fratele cel mic al personajului principal, Cosimo Piovasco di Rondo. Acesta este un tânăr baron, primul născut dintr-o familie de nobili. Totul începe pe 15 iunie 1767, la vila Ombrosa. Adolescentul Cosimo se ceartă cu tatăl acestuia din cauză că refuză să mănânce o supă de melci. După această dispută, tânărul fuge în grădină, se urcă în copaci și promite că nu va mai coborî niciodată. Restul acțiuni are loc cu micul Cosimo cățărat în copaci, la început în cei din grădina casei sale, iar mai apoi în pădurile din jur. Viața lui e presărată de aventuri, se împrietenește cu hoții de fructe, își petrece zilele la vânătoare, dar și citind, iar întâlnirile amoroase nu lipsesc nici ele. Devine cunoscut destul de rapid, toată lumea îl consideră un ciudat și familiei ajunge să îi fie rușine cu el. Pe parcurs, Cosimo o să găsească o modalitate prin care va câștiga, însă, respectul comunității. Reîntâlnirea cu prima sa dragoste, Viola, îl dă peste cap. Chiar dacă cei doi se iubesc puternic, certurile dintre ei sunt nelipsite. Sfârșitul romanului îi prezintă cititorului un Cosimo bătrân și bolnav care simte că sfârșitul este aproape. Fără să își trădeze promisiunea de a nu mai călca vreodată pe pământ, el se urcă în vârful unui nuc înalt și se spânzură.
“Baronul din copaci” este al doilea volum din trilogia “Străbunii nostri”, împreună cu volumele “Il visconte dimezzato”/ “Vicontele tăiat în două” ( publicat inițial în anul 1952) și “Il cavaliere inesistente “Cavalerul inexistent”( publicat în anul 1959). Opera a fost bine primită, atât de cititori, cât și de criticii literari și în anul 1957 a primit Premiul Viareggio. Împreună cu romanul “Dacă într-o noapte de iarnă un călător”, “Baronul din copaci” este cea mai bine vândută operă de ficțiune a lui Italo Calvino.