Filtre:
Edituri
 Humanitas(2) Allfa(2) Chatto and Windus(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (2)  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
19892013
Limba
 Romana(4) Engleza(1)
Coperti
 Brosate(4) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii

Filtrează
Carti Ivor Porter
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ivor Porter
Despre Ivor Porter

Diplomat britanic si agent al serviciilor secrete, este cunoscut pentru activitatea sa remarcabila in Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nascut in 1913 (Barrow-in-Furness, Anglia), Porter a avut o copilarie frumoasa in nord-vestul Angliei, intr-un oras linistit si pitoresc. Dupa ce a absolvit Universitatea din Leeds, unde si-a obtinut licenta si doctoratul, Porter a devenit profesor si a gasit o slujba stabila ca lector al British Council in Bucuresti.

In martie 1939 a sosit in Romania, fiind impresionat de agitatia si exotismul Garii de Nord din Bucuresti, un oras pe care l-a descris ca un „mic Paris oriental”. A fost martorul unor schimbari politice semnificative in Romania, de la domnia Regelui Carol al II-lea, care a abdicat in favoarea fiului sau, Mihai, pana la controlul german impus tarii. In aceasta perioada, el s-a implicat in activitati de spionaj, profitand de vacantele sale pentru a culege informatii din Transilvania si a ajuta la cifrul mesajelor trimise la Misiunea Diplomatica Britanica din Bucuresti.

In 1941, Porter s-a alaturat Special Operations Executive (SOE), o organizatie secreta britanica, si a fost antrenat la Cairo pentru misiuni riscante in Romania. In ciuda problemelor de sanatate cauzate de un atac de poliomielita, care i-a afectat capacitatea de a inghiti, Porter a trecut printr-un antrenament intens, inclusiv sarituri cu parasuta, si a devenit agent SOE.

In decembrie 1943, Porter a fost parasutat in Romania, impreuna cu Alfred Gardyne de Chastelain si un roman, ca parte a „Operatiunii Autonomous”. Scopul lor era sa incurajeze rezistenta romana si sa pregateasca terenul pentru ca Romania sa se alature Aliatilor. Din nefericire, au fost capturati rapid de jandarmii locali si au petrecut urmatoarele luni in inchisoare, unde, desi erau tratati relativ bine, au trait sub amenintarea constanta a interogarii de catre politia nazista.

Dupa mai bine de sase luni de captivitate, Porter si colegii sai au fost eliberati pe 27 august 1944, in urma loviturii de stat regizate de Regele Mihai I, care a retras Romania din alianta cu Puterile Axei. Porter a jucat un rol activ in raportarea evenimentelor din Romania catre Aliati, contribuind la intreruperea exportului de petrol catre Germania nazista.

Pentru serviciile sale, Porter a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic si promovat la rangul de maior. Cu toate acestea, dupa razboi, a devenit evident ca eforturile sale si ale colegilor sai de a restaura o Romanie democratica erau sortite esecului, avand in vedere acordurile secrete dintre Churchill si Stalin care au lasat Romania sub influenta sovietica.

Dupa incheierea misiunii sale in Romania, Porter a continuat o cariera diplomatica remarcabila, ocupand diverse posturi importante in Washington, la NATO in Paris, si ca ambasador in Senegal, Guinea, Mali si Mauritania. Diplomatul britanic s-a retras din activitate in anul 1973. De-a lungul vietii sale, Porter a ramas legat de Romania, iar in 1989 a publicat Operatiunea Autonomous, o relatare detaliata a experientelor sale din timpul razboiului, iar in 2005, o biografie a Regelui Mihai I al Romaniei.

In recunoasterea dedicarii sale pentru Romania, in 2008 i-a fost acordata Crucea Casei Regale a Romaniei. Ivor Porter s-a stins din viata pe 29 mai 2012, la varsta de aproape 99 de ani, lasand in urma o mostenire remarcabila de servicii aduse atat Marii Britanii, cat si Romaniei. Experientele sale din timpul razboiului, precum si contributiile sale literare si diplomatice, raman marturii valoroase ale unei vieti dedicate cauzelor dreptatii si libertatii.

Lucrari: Operatiunea Autonomous (1989, Operatiunea Autonomous in Romania pe vreme de razboi); Michael of Romania: The King and the Country (2005, Mihai I al Romaniei. Regele si tara); 1913-2012, un englez in istoria Romaniei (editie bilingva).
Cărți populare scrise de Ivor Porter: Mihai I al Romaniei

sus