Despre J. G. Ballard
Autor britanic de science fiction, s-a nascut in 1930 la Shanghai, intr-o familie britanica expatriata. Tatal sau era director executiv al unei mari companii de textile din Manchester, iar copilaria si-a petrecut-o intr-o casa vasta, tipica expatriatilor britanici din China. Experientele din timpul copilariei, inclusiv internarea sa intr-un lagar pentru civili japonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au avut un impact profund asupra operei sale.
Dupa atacul de la Pearl Harbor, Ballard, impreuna cu familia sa, a fost internat intr-un lagar de catre fortele japoneze, ramanand acolo pana la sfarsitul razboiului in 1945. Aceasta experienta traumatica a fost redata in romanul sau semi-autobiografic Empire of the Sun (1984; Imperiul soarelui), care a fost adaptat intr-un film regizat de Steven Spielberg in 1987, cu John Malkovich si Christian Bale in rolurile principale. Filmul a obtinut sase nominalizari la Oscar, doua la Globul de Aur si trei premii BAFTA.
In anul 1946 s-a intors definitiv in Marea Britanie, fiind socat de viata britanica pe care o considera detasata de realitatile dure pe care le traise in China. A urmat studii de medicina la King’s College, Cambridge, si ulterior literatura engleza la London University, fara a-si finaliza studiile. In aceasta perioada, Ballard a descoperit psihoanaliza si suprarealismul, care l-au fascinat si influentat profund.
Ballard si-a inceput cariera literara in 1956, debutand cu povestiri de factura stiintifico-fantastica, puternic influentate de suprarealismul literar. Primele sale romane, The Drowned World (1962) si The Wind from Nowhere (1961), au fost urmate de The Drought (1965) si The Crystal World (1966). Aceste lucrari au stabilit temele apocaliptice si ecologice care vor deveni marca sa distinctiva, prezentand lumi devastate de dezastre naturale si tehnologice.
In anii '70, proza sa a devenit tot mai experimentala, consolidandu-si reputatia in literatura underground. The Atrocity Exhibition/ Love and Napalm: Export U.S.A (1970) a inclus imagini socante si teme de sex si tehnologie desensibilizate. Romanul Crash (1973), ecranizat de David Cronenberg in 1996, descrie fetisizarea accidentelor de masina si a devenit un punct de referinta in literatura transgresiva. Alte lucrari notabile din aceasta perioada includ Concrete Island (1974) si High-Rise (1975), ambele explorand decaderea morala si sociala a claselor mijlocii in fata progresului tehnologic si a izolarii urbane.
In anii '80 si '90, Ballard a continuat sa exploreze teme distopice si violente. „The Day of Creation” (1987) si The Kindness of Women (1991, Bunatatea femeilor) au fost influentate de stilul lui Joseph Conrad, in timp ce Rushing to Paradise (1994) si Cocaine Nights (1996) au prezentat comunitati utopice sustinute de activitati criminale. Cocaine Nights a fost nominalizat la Whitbread Novel Award, consolidandu-i reputatia literara.
Pana in anii 2000, autorul britanic a continuat sa scrie romane precum Super-Cannes (2000), care a castigat Commonwealth Writers Prize, Millennium People (2003) si Kingdom Come (2006). Aceste lucrari au explorat in continuare viziunea sa intunecata asupra societatii contemporane, caracterizata prin violenta si alienare intr-un decor de mall-uri si parcuri de birouri. Spre sfarsitul vietii, Ballard a continuat sa exploreze teme noi si sa scrie cu aceeasi vigoare si inventivitate.
Diagnosticul de cancer de prostata primit in 2006 a marcat inceputul unei perioade dificile pentru autor. Cu toate acestea, a ramas activ literar si a continuat sa lucreze pana la moartea sa. Pe langa romanele si povestirile sale, Ballard a scris eseuri si recenzii, compilate in volumul A User’s Guide to the Millennium (1996). The Complete Short Stories of J. G. Ballard a fost lansat in doua volume in 2006, iar autobiografia sa, Miracles of Life, a fost publicata in 2008, oferind o perspectiva detaliata asupra vietii si carierei sale remarcabile.
La 19 aprilie 2009 J. G. Ballard a decedat, lasand in urma o mostenire literara impresionanta si influentand profund atat literatura science fiction, cat si literatura mainstream. Cariera sa remarcabila si abordarea sa unica asupra problemelor contemporane continua sa inspire si sa provoace cititorii din intreaga lume. Prin opera sa diversa si provocatoare, J. G. Ballard a ramas o figura centrala in literatura science fiction si a influentat profund generatii de cititori si scriitori.
Opera: The Wind From Nowhere (1961); The Drowned World (Lumea scufundata, 1962); The Burning World/ The Drought (1964); The Crystal World (1966) The Atrocity Exhibition/ Love and Napalm: Export U.S.A (1970); Crash (1973); Concrete Island (1974); High Rise (1975); The Unlimited Dream Company (1979); Hello America (1981); The Kindness of Women (1991, Bunatatea femeilor); Rushing to Paradise (1994); Cocaine Nights (1996, Nopti de cocaina); Super-Cannes (2000); A User’s Guide to the Millennium (1996); Millennium People (2003) si Kingdom Come (2006); Miracles of Life (2008).