Harry Potter si prizonierul din Azkaban


J. K. Rowling - Harry Potter si prizonierul din Azkaban
Apărută pentru întâia oară în anul 1999, cea de-a treia carte din data Harry Potter aduce și mai mult suspans. La școala de magie, Harry este unul dintre cei mai buni elevi, iar noile tehnici învățate îi vor lăsa muți pe ceilalți colegi. Când în interior își face apariția un nou dascăl de vrăjitorie, Sirius Black, viața lui Potter ia o turnură neașteptată. Acest Sirius pare a fi de-a dreptul periculos, căci surse apropiate îi vor comunica lui Harry că maestrul nu este altceva decât un simplu evadat. Condamnat cândva pentru o moarte suspectă, Sirius apare acum că un personaj negativ. Pe parcurs însă, micul vrăjitor află adevărul.
 O serie de întâmplări fantastice se petrec în numai câteva zile, iar prietenii lui Harry sunt puși în fața unui mare pericol. Autoarea are grijă să evidențieze, o dată în plus, relația dintre erou și personajele secundare. Tot felul de lucruri ciudate se petrec în campus, iar cărțile de magie sunt mai utile ca niciodată.
Rowling conturează un univers paralel și ne atrage cu fiecare personaj, fiecare pasaj fermecat, fiecare loțiune miraculoasă și fiecare aventură nouă. Aici, în lumea lui Harry Potter este posibil orice. De la șerpi gigantici, până la toate soiurile de zburătoare fermecate, cititorii sunt purtați printr-o lume de basm, ireală, dar fascinantă. Obiecte cu diverse întrebuințări sunt disponibile la orice pas, iar Harry chiar va primi în dar o mătură zburătoare, care îi va înlesni deplasările. Dintr-o parte în alta a ținutului, de la un moment la altul, au loc evenimente care destabilizează mica comunitate.
Din umbră, forțele întunericului stau la pândă, gata numaidecât să atace, să prindă un moment de slăbiciune al micilor magicieni. Harry a învățat de-a lungul timpului să fie prudent, fapt pentru care va fi întotdeauna cu ochii în patru, protejându-i pe cei din jurul său.
La mijlocul romanului, autoarea face din nou apel la partea sensibila a publicului și ne oferă un deja-vu straniu. Aflăm astfel cine este adevăratul responsabil pentru moartea părinților lui Harry și pornim pe urmele acestuia. Intriga se complică, iar Harry este captiv într-un joc straniu și din care îi este aproape imposibilă să scape. Dualismul personajelor este bine subliniat de scriitoare, iar Cap-de-mort apare din nou, folosind și de aceasta dată masca bunătății.
Partea de final a cărții lasă loc de interpretări și permite cititorului să își imagineze singur un posibil sfârșit. Autoarea nu da prea multe detalii despre ce urmează să se petreacă cu vrăjitorul nostru, dar reușește să mențină suspansul până la ultimele pagini.
La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului: Egmont (2011), Arthur (2015), Egmont (2003).


sus