Ghidul de dezvoltare personală “Curajul de a fi tu însuți: Arta de a comunica conștient”, “Le courage d'etre soi: L'art de communiquer en conscience”, în limba franceză, de Jacques Salomé, a apărut în anul 1999, la editura Du Relié, din Paris, Franța, fiind una dintre cele mai tipărite și vândute cărți ale autorului, având un tiraj de peste 550.000 de exemplare.
Cartea a reprezentat un real succes, fiind vândută pe tot globul în milioane de exemplare, asta datorită stilului marcant pe care autorul îl prezintă, cititorii din România, fiind și ei atrași pozitiv de ghidul autorului francez.
Cartea de față reprezintă un adevărat instrument care va trezi în sufletul cititorului, acea trezire și descoperire interioară, însă, nu oricine va găsi în acest volum o rezolvare, totul fiind prezentat pentru a oferi detalii celor ce găsesc o oglindire de curaj și voință printre cotloanele semi opace ale gândirii și ale sufletului ce agonizează în praful impasului.
Dacă ne asociem cu această categorie, trebuie să știm că opera de față poate fi un șoc pentru suflet, emoționalul putând fi afectat de această oglindire înspre exterior al sufletului nostru nedescoperit, căci adevărul câteodată doare, dar poate fi conștientizat și asimilat pozitiv.
În România, ghidul de dezvoltare personală, apare în anul 2002, la editura Curtea Veche, din colecția Cărți Cheie, în format broșat, fiind singura editură care publică opera, alte ediții fiind publicate în anii 2008 și 2019, în format broșat, având o traducere realizată de Elena Neculcea.
Jacques Salomé s-a născut la data de 20 mai 1935, în orașul Tolouse, din Franța, fiind un însemnat psihosociolog și scriitor francez, celebru pentru cărțile socioumane și de dezvoltare personală pe care le publică de-a lungul timpului.
Acesta urmează prestigioasa universitate pariziană “École des Hautes Études en Sciences Sociales” și termină cursurile la începutul anilor ’50, fiind licențiat în psihiatrie socială.
Mai târziu, realizează concepte diferite în domeniul relațional, delimitându-se de aspecte prezentate de alți psihoanaliști și psihosociologi, acesta înființând conceptual denumit ESPERE (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială).
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Cum să ne mărturisim iubirea”, 1993 sau “Și dacă am fi noi înșine,cine ar suferi”, 2008.
Ghidul de dezvoltare personală “Curajul de a fi tu însuți: Arta de a comunica conștient” de Jacques Salomé reprezintă o carte importantă pentru fiecare dintre noi, dar care nu poate fi înțeleasă de fiecare în adevăratul sens al cuvântului, ea având aspecte diferite ce derivă din felul diferit de a fi al fiecăruia.
Opera autorului francez reprezintă un tunel întunecat ce nu are cronologie și care traversează cotloane nedescoperite din noi, autorul numind aceste zone, unele gri, personalitatea noastră fiind aici nedeslușită, el lăsându-ne în acest moment să deslușim ceea ce se întâmălă cu adevărat în această zonă virgină conștientului.
Călătoria de autocunoaștere nu este ușoară, ea reprezintă o artă, iar înțelepciunea pe care o putem afișa reprezintă puterea pe care un om o poate avea pentru a-și croi drum printre diferențe sociale, de opinie sau de apartenență la un mediu, fie el intim sau colectiv.
Pentru a înțelege foarte bine ceea ce o persoană trebuie să parcurgă, pentru a ajunge la acea iluminare întru autocunoaștere, autorul face o prezentare succintă a unor etape importante, astfel că, supremația conștiinței, trebuind să fie trasată de diferite nivele importante, ca explorarea personalității noastre nedescoperite în relația cu cei din jur, ori puterea pe care trebuie să o posedăm pentru a trece de momente grele.
Mai departe, drumul spre autocunoaștere, vorbește despre puterea loialității, față de noi înșine și față de ceilalți, dar și despre puterea existenței noastre, cea care poate masca cu ușurință necazurile care se succed.
În final, poate unul dintre cele mai importante aspecte de parcurs spre autocunoaștere, îl reprezintă speranța spirituală, cea care poate însănătoși orice necaz și impas din viață, spiritualitatea și psihologia mergând aici pe aceași direcție, pentru a desprinde o viziune importantă spre înțelepciunea comunicării conștiente.