Postasul suna intotdeauna de doua ori

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


James Cain - Postasul suna intotdeauna de doua ori
Romanul “Poștașul sună întotdeauna de două ori”, “The Postman Always Rings Twice”, de James Caine, a apărut în anul 1934, la editura Alfred A. Knopf din New York, Statele Unite, fiind un roman de ficțiune care escaladează latura crimei, autorul fiind și cel care a pus bazele romanului “noir” în literatură, dar și în cinematografie, scrierile acestuia fiind foarte apreciate în industria de la Hollywood.
În România, romanul apare în anul 1970, la editura Minerva, din colecția Biblioteca pentru toți, atât în format cartonat, cât și broșat, cartea bucurându-se de un real succes, dat fiind faptul că autorul are un stil scriitoricesc aparte, care ține cititorul în suspans în momentele cheie ale acțiunii.
Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Z, din colecția Enigma, 1992, în format broșat, editura Litera, din colecția Felicia, 2008, în format broșat sau editura Paladin, 2016, în format cartonat.
James Mallahan Cain s-a născut la data de 1 iulie 1892, în Annapolis, Maryland, Statele Unite, fiind un un însemnat scritor și jurnalist American, cu origini irlandeze, acesta crescând într-o familie de catolici irlandezi.
Acesta face o pasiune pentru muzica de operă, pasiune pe care o ia de la mama sa, iar toată această pasiune fiind concretizată mai târziu în câteva din operele sale, una dintre cele mai importante fiind “Serenade”, operă publicată în anul 1937.
James urmează Colegiul Washington, pe care îl termină în anul 1910, iar până în anul 1914, acesta lucrează ca jurnalist la mai multe publicații, ca “Baltimore American” sau “Baltimore Sun”.
În timpul Primului Război Mondial, acesta nu stă departe de partea jurnalistică, lucrând ca redactor pentru o revistă a armatei.
După război, lucrează în continuare ca jurnalist la câteva ziare de referință de după război, însă prima sa operă este publicată abia în anul 1934, când apare romanul “Poștașul sună întotdeauna de două ori”, o adevărată capodoperă pentru care este amintit și astăzi, ca unul dintre cei mai de seamă autori de romane “noir”.
Printre cele mai importante opere semnate de James Mallahan Cain, putem aminti de “Fluturele”, 1947, “Molia”, 1948, “Soția magicianului”, 1965 sau “Institutul”, 1976.
Romanul “Poștașul sună întotdeauna de două ori”, de James M Caine, este cel mai de seamă roman de ficțiune și crimă, pe care James Caine l-a lăsat literaturii și cinematografiei mondiale, titlul fiind inspirat din faptul că, întotdeauna când poștașul sună de două ori la ușă, acesta nu dă niciodată o veste bună, iar acest lucru este evidențiat în povestea romanului.
Povestea se derulează, atunci când un anume tip, Frank Chambers, care hoinărea pe străzi fără a avea un scop măreț, ajunge la benzinăria și la restaurantul unui grec, pe nume Nick Papadakis, care îl angajează pe Frank, dorind ca acesta să ajute la treburile de pe lângă benzinărie și restaurant.
Frank, ajunge repede să afle că Nick avea o soție, Cora, iar dat fiind faptul că Nick nu îi oferea Corei o viață prea deschisă, o face pe aceasta să se apropie de Frank și să ducă o viață extraconjugală, alături de acesta.
După un timp și după ce aceștia se apropie mai mult unul de celălală, pun la cale un plan pentru a ajunge să dețină afacerea grecului, iar ei să trăiască fericiți împreună.
Așadar aceștia încearcă să îl omoare pe acesta, însă, o pisică nu îi ajută să ducă la bun sfârșit planul lor morbid, aceasta având de suferit, fiind prăjită de un tablou electric.
Chiar dacă grecul supraviețuiește în primă fază, planul de rezervă al celor doi este dus până la urmă la bun sfârșit, aducându-i moartea lui Nick, dar și o investigație din partea poliției, care însă nu îi încriminează pe cei doi.
Așadar cei doi scapă “basma curată”, însă destinul are alte planuri cu aceștia, fiindcă întotdeauna “roata se întoarce”, iar toate aceste moment negre, de un tragism și o tensiune extremă, sunt contrabalansate de către un umor subtil, umor pe care autorul îl injectează în substratul romanului, dându-i o tentă ușor sarcastică și ironică.
Romanul a fost ecranizat în anul 1981, fiind regizat de Bob Rafelson și avându-i în rolurile principale pe actorii Jack Nicholson, în rolul lui Frank Chambers și pe Jessica Lange, în rolul Corei Papadakis.


sus