Changi este romanul care marchează debutul literar al lui James Clavell. Publicat pentru prima dată în anul 1962 și având ca decor cel de-al Doilea Război Mondial, romanul descrie lupta pentru supraviețuire a prizonierilor de război americani, australieni, britanici, olandezi și neo-zeelandezi, într-o tabără japoneză din Singapore. Cartea este bazată pe cei trei ani petrecuți de Clavell ca prizonier de război în celebra închisoare Changi. Chiar unul dintre cele trei personaje principale, Peter Marlowe, este copia fidelă a tânărului Clavell din timpul războiului.
Romanul debutează la începutul anului 1945. Peter Marlowe, un tânăr locotenent britanic al forțelor aeriene RAF, este prizonier de război încă din anul 1942. Acesta intră în atenția unui caporal american, supranumit regele, care era cel mai de succes comerciant din cadrul închisorii Changi. Regele încearcă să-l atragă pe Marlowe de partea lui, împotriva șefului închisorii Robin Grey, care își dorește disciplină de fier.
Deși avea o reputație foarte proastă, Changi a fost unele din cele mai bine administrare tabere de prizonieri de război ale japonezilor, cu doar 850 de morți din aproximativ 87.000 de prizonieri care i-au trecut pragul.
Changi este prima carte a lui Clavell din seria Asian Saga și a patra din punct de vedere cronologic. Două dintre personajele romanului apar și în Nobila Casa (1981), roman setat în Hong Kong la începutul anilor 1960, unde Marlowe este un scriitor ce vizitează Hong Kong pentru a desfășura o anchetă cu privire la marile companii comerciale britanice care activau în zonă.
Clavell a scris Changi, presat într-un fel de falimentul Writers Guild din anul 1960, care l-a lăsat fără slujbă. A decis să compună un roman bazat pe șederea lui în Changi și i-a luat inițial trei luni să-l finalizeze și mai apoi încă câteva luni să-l corecteze. Cartea a avut succes și s-a vândut bine, iar în anul 1965 a fost și ecranizată.