James Ellroy a reușit să dea lovitura în lumea romanelor noir și criminalistice destul de târziu, însă asta nici nu a mai contat având în vedere ce succes a reușit să aibă. Copilăria i-a fost una ciudată și traumatizantă, mama sa s-a sinucis, el a fost în depresie și a consumat substanțe interzise și nimic nu a mers cum trebuia. Încercând să rezolve cazul mamei sale, ce nici acum nu are vreun rezultat, a început să se documenteze despre diverse alte crime și la maturitate a început chiar el să le inventeze. Câteva dintre titluri sunt Marele niciunde, Dealul sinucigașilor sau Clandestin. A fost mediatizat de atâtea ori din cauza opiniilor sale dure asupra politicii și societății iar asta a atras numai dușmani. Totuși, nu vă lăsați păcăliți de viața sa personală pentru că romanele sale sunt complet diferite.
Colecția de povestiri "Dulcele sărut al Daliei" a apărut pentru prima dată în 1987 la editura The Mysterious Press. În limba română apare la editura Polirom în 2008.
Este prima carte din Cvartetul L.A și are 4 povestiri ce se plasează în anii '40 și '50, când Los Angeles-ul era doar un focar de corupție și mârșăvie. Prima povestire are loc în 1946 și se numește "Foc și gheață". Poliția organizează un meci de box între Dwight „Bucky” Bleichert și Lee Blanchard pentru a face publicitate și pentru a le arăta cetățenilor că nu sunt atât de corupți și violenți pe cât cred ei. Bucky era o persoană retrasă și plină de traume din timpul războiului, era gheața, iar Lee încalcă regulile, vorbea într-una și nu știai când îi sare muștarul. În loc să se bată, cei doi se vor apropia și vor începe să se considere familie, dar oare ce va zice presa despre asta?
"Kay și Madeleine" îl are tot pe Bucky în prim plan ce acum este transferat la departamentul de criminalistică din cauza comportamentului său. Pentru el însemna că i se sfârșește cariera și așa se întâmplă și cu mariajul cu Kay. După ceva vreme trebuie să rezolve cazul de sinucidere al lui Eldridge Chambers iar când intră în casa lui observă o pictură cu un clovn ciudat asemănător lui Short, un alt caz din cariera sa. Interesul pentru cazul Dahlia revine și descoperă că Madeleine, o sociopată cu care întreținuse relații sexuale, adesea își făcea fața ca cea a clovnului. O confruntă pe aceasta și află că doar așa îl putea atrage din nou iar Bucky, simțind cum îl frig călcâiele, o părăsește pe Kay.
În 2006 romanul a fost adaptat în pelicula cinematografică unanimă în regia lui Brian de Palma. Urmează apoi romanul grafic din 2013 ilustrat de Miles Hylman.