Ulise este un roman scris de autorul irlandez James Joyce. Pentru prima dată a apărut în format de serie în jurnalul american The Little Review, între anii 1918 și 1920, apoi a fost publicat în întregime la Editura Sylvia Beach, pe 2 februarie 1922. Este considerat unul dintre cele mai importante lucrări din literatura modernă.
Ulise face în primul rând referire la cel mai însemnat dintre modelele de inspirație, cartea Odiseea. Fără a reproduce desfășurarea epopeii, romanul lui Joyce se articulează, în fiecare din episoadele sale, pe aluzii, trimiteri, paralele la personaje, situații, episoade din poemul homeric. Scriitorul însuși a păstrat multă vreme denumirile astfel legate de Odiseea, renunțând însă, la publicarea în volum, la aceste titluri, pentru a-l lăsa pe cititor să descopere singur relațiile respective.
Din acest punct de vedere, Ulise este împărțit în trei mari secțiuni: cele trei episoade inițiale, constituind prima din acestea. Ea este denumită de obicei Telemachiada și îi este dedicată prezentării lui Stephen Dedalus, cel care în economia romanului are rolul fiului lui Ulise pe punctul de a porni în căutarea tatălui său (una din temele majore ale cărții fiind tocmai căutarea - aflarea - tatălui, a legăturilor cu tradițiile și originile). Partea cea mai importantă din carte, ar constitui-o Rătăcirile lui Ulise și este consacrată celui care-l reprezintă pe personajul titular, lui Leopold Bloom, un Ulise modern, rătăcind prin Dublin asemenea personajului homeric peste mări în drum spre Ithaca. Ultimele trei capitole sunt puse sub semnul soției lui Bloom, Molly (Marion), care intervine în fapt numai în ultimul episod, dar care aici domină tot mai pregnant finalul romanului.
Indiferent dacă paralela cu Homer a fost urmărită deliberat sau a însemnat doar o "schelărie" ajutând tehnic la construcția romanului, personajele și situațiile de aici trebuie înțelese, practic totdeauna, prin referire ironică la cele homerice. La Joyce e vorba de un model de inversiune comică, prin care anumite personaje raportabile la cele din Odiseea apar în Dublinul secolului al XX-lea cu grijă transformate la modul pedestru, în primul rând amuzant, și de aici, la modul grav, subînțeles, satiric, amar-ironic, spre a fi condamnate.
"Paralizia morală" ce l-a făcut pe Joyce să se simtă străin în propria patrie și să se exileze definitiv a dat aceeași soartă și lui Stephen Dedalus, înstrăinat în mijlocul semenilor și eroului romanului, Leopold Bloom, însingurat în toate peregrinările sale, prin locuri dealtminteri atât de jovial populate.