Jane Austen, eterna îndrăgostită a Angliei, se face remarcată cu numeroase romane de dragoste. Romancieră cu origini englezești, școlită la Mânăstirea Reading, atinge apogeul succesului cu arhicunoscutul roman ,,Mândrie și prejudecată,,.
Arhivele bibliotecilor nu dețin nici astăzi prea multe izvoare biografice despre autoare, dar este cunoscut faptul că dezamăgirile vieții au determinat-o să scrie. Romanele sale sunt construite în cel mai mic detaliu și au, aproape întotdeauna, o poveste de dragoste ca temă centrală. Pe lângă iubirile neîmpărtășite ori încercate de numeroase obstacole, Austen aduce în plan secund o caracterizare a epocii în care a trăit. Născută și crescută în perioada pre-victoriană, Austen se lovește de cutumele epocii, dar și de disperarea unei societăți guvernate de avere și statut social.
Eroinele sale sunt fie fete naive, crescute simplu si cu frica lui Dumnezeu, fie femei puternice din înalta societate care au norocul ori ghinionul de a cădea în patima grea a iubirii.
Romanul ,,Emma,, este publicat pentru întâia oară în anul 1815, în Regatul Unit și este penultimul roman al autoarei scris în timpul vieții. Cum notam anterior, Austen are două tipuri de eroine în romanele sale. Emma Woodhouse, protagonista, face parte din categoria femeilor din înalta societate. Mândră, răsfățată, din cale afară de gălăgioasă, egoistă și bogată, Emma dorește să controleze totul în jur, atât lucrurile, cât și oamenii. Deși nu dorește să se căsătorească, considerând mariajul drept o conveniență plictisitoare, vrea să cunoască toate relațiile cunoscuților ei și chiar aranjează câteva căsătorii.
Viața Emmei pare a fi perfectă, fiind singurul personaj al lui Austen care nu trăiește în sărăcie. De asemenea, ea nu caută dragostea din povești, nu tânjește la o iubire eternă,nu visează la prinți pe cai albi. De fapt, nu manifestă nici un interes față de bărbații pe care îi cunoaște. Este preocupată însă să formeze legături pentru alte persoane, intervenind astfel în viețile altora.
Dincolo de acest ,,hobby,, ,descris de Austen ca un capriciu copilăresc, Emma are o existență absolut plictisitoare.
Jane Austen conturează astfel o frescă socială a vremurilor, aducând în prim plan o femeie bogată, cusuroasă și manipulatoare. Celelalte personaje participă la ,,jocul,, Emmei ca niște marionete, lipsite de rațiune. Bărbații nu se arată interesați de protagonistă, căci caracterul dificil îi alungă rapid pe potențialii pretendenți. Nu se uită, pe parcursul operei, această strânsă şi irevocabilă conştiinţă a claselor sociale, chiar dacă protagoniştii suferă schimbări şi evoluţii.
Cartea s-a bucurat de un succes răsunător și a influențat puternic opera altor scriitori. Pe o listă cu cele mai bune romane ale literaturii universale, „Emma" reușește performanța de a surclasa „Un veac de singurătate”, al lui Gabriel Garcia Marquez.