„Persuasiune” este cel din urmă roman roman scris de către Jane Austen. Va fi publicat la câteva luni de la moartea scriitoarei și se va bucura de mare succes. Este publicat pentru prima dată la finele anului 1817. Este ulterior tradus în mai multe limbi de circulație internațională. În România apare la Editura Aldo Press, în anul 2007. Romanul este caracteristic stilului literar al autoarei, bine structurat, presărat cu detalii, conturând fidel imaginea Angliei secolului al XIX-lea. Este tradus în peste 20 de limbi, fiind inclus în lista celor mai căutate romane de dragoste din toate timpurile și reprezentând o sursă de inspirație pentru alți autori din întreaga lume.
Personajul principal al cărții este tânără Anne Eliott, o fetișcană delicată ce provine dintr-o familie săraca.
Personajul este atent caracterizat, se distinge prin noblețe sufletească și naivitate, este încrezătoare și loială. Când familia Annei hotărăște să își schimbe domiciliul din motive economice, viața tinerei se schimbă radical. Reîntâlnirea cu o fostă mare iubire răscolește sufletul și existența pașnică a Annei.
Pe parcursul romanului suntem martori la o poveste de dragoste emoționantă, la suferințele celor două personaje principale, dar și la obstacolele care li se pun în cale. Frederick Wentwort, tânăr căpitan de marină, este cel care îi dă lumea peste cap eroinei noastre.
Regăsindu-și iubitul după o absență de 7 ani, Anna luptă din răsputeri pentru a restabili legătura ce i-a legat cândva. Imaginea de ansamblu oferită de autoare este una deosebită. Povestea de dragoste se îmbină cu realitățile vremii, eleganța personajelor fiind una debordantă.
Personaje cu temperamente diferite, lumi paralele, contraste nebănuite și intrigi nemaivăzute. Aceasta este imaginea pe care ne-o oferă Jane Austen în renumitul său roman. Autoarea ilustrează o societate tipică primei jumătăți a secolului al XIX-lea, preocupată de statutul social și lupta de clasă, dar măcinată de războaie și uneltiri politice ascunse. Spre deosebire de alte opere alea autoarei, „Persuasiune” ne aduce ceva nou: finalul fericit al poveștii de iubire.
Dacă până acum personajele lui Austen sfârșeau în suferință, de data aceasta iubirea celor doi tineri se dovedește mai puternică decât orice. Asistăm la răsturnări de situație, episoade dramatice, dar, citind romanul, parcurgem același drum cu eroina: drumul spre împlinire.
Drumul inițiatic parcurs de Anna către iubire este unul presărat cu suferință, cu schimbări majore, cu intrigi țesute precum o pânză de păianjen, cu aliați și antagoniști.
Este interesant de menționat faptul că au existat și contestatari ai lui Jane Austen, oameni care i-au catalogat opera drept anostă și chinuitoare. Indiferent de aprecierile sau dezaprobarile aparute, numele scriitoarei rămâne pretutindeni în istoria literaturii universale, iar ,,statuia" sa rămâne neclintită.