“Peripețiile bravului soldat Svejk" este cunoscut ca fiind cel mai apreciat roman al literaturii cehe. Atât de celebră a ajuns cartea lui Hasek încât numeroase case de producție aveau să o folosească pentru piese de teatru, filme, musucal-uri și benzi desenate.
Romanul tratează tema primei conflagrații mondiale, iar experiențele trăite de autor în timpul serviciului militar efectuat vor servi drept suinspirație pentru ceea ce avea să fie cea dintâi opera anti-război. Precedând un alt roman emblematic, “Nimic nou pe frontul de vest", romanul lui Jaroslav Hasek avea să beneficieze de un succes răsunător la nivel mondial.
Apărut între 1921-1923, format din 3 volume inițiale și un al patrulea neterminat, romanul prezintă distorsionat evenimentele petrecute pe front în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial.
Redactat sub formă de parodie, satirizând impecabil unul dintre cele mai importante momente din istoria omenirii, romanul este o operă de referință a literaturii universale.
“În spatele frontului” este primul volum al cărții și debutează cu o frază ironică care anunță asasinatul ce tocmai se petrecuse la Sarajevo. Moartea arhiducelui Franz Ferdinand, un eveniment cu un puternic impact emoțional asupra întregii lumi, este, în ochii lui Hasek, un fapt ce poate fi satirizat într-o manieră diferită și realistă. Cunoaștem în această primă parte puputerea de evocare incredibilă a scriitorului, iar pasaje din istoria lumii ne sunt prezentate într-un mod aparte.
Își fac intrarea în scenă numeroase personaje, care mai de care mai “neîndemânatice” în arta războiului și total străine frontului de luptă. O serie de întâmplări neprevăzute se petrec, iar eroul nostru, Svejk, trece prin mai multe pățanii. Svejk este protagonistul romanului, un soldat care ar da orice numai să scape din tabăra de luptă. Încarcă, așadar, prin mai multe metode, un tocmai ortodoxe, să evadeze, să scape de datoria de a-și apăra țara în fața inamicului. Dar Svejk nu este nici pe departe un erou atipic, ci un om simplu care trece printr-o serie de evenimente stranii, dar amuzante pentru cititor. Căci Svejk este, conform autorului, un neisprăvit, un pierde-vară care intră în belele la fiecare pas.
“Pe front", așa se intitulează cel de-al doilea volum și debutează cu o călătorie către Praga. Protagonistul noatru, Svejk, intră și de această dată în belele și trage ponoasele faptelor sale negândite. Aflăm de această dată că Svejk este implicat în mai multe legături amoroase și chiar întreține amiciții cu diferiți camarazi de front.
Descrierile lui Hasek sunt savuroase, iar portretul fizic al eroului este completat magistral de o serie de trăsături morale inconfundabile. Ne sunt oferite, de asemenea diferite detalii strategice despre poziția armatei în fața pericolului, dar și evocări distorsionate ale unor importante pasaje istorice.
“Gloriosul dezastru", cel de-al treilea volum, este structurat sub forma unei glorioase pledoarii. Observăm tehnica autorului de a capta atenția publicului și talentul de a ridica monologul la rang de pledoarie eroică. În continuare, îl însoțim pe Svejk în incursiunea lui către libertate, ne amuzăm, cunoaștem personaje noi și “participăm” la împărțirea lumii.
Cel de-al patrulea volum avea să fie intitulat, în stilul satiric al lui Hasek, “Continuarea gloriosului dezastru". Moartea subită a scriitorului a împiedicat continuarea acestei ultime părți, iar această sarcină i-a fost încredințată jurnalistului Karel Vanek.
Iubitorii romanelor de război vor fi încântați să descopere această nouă abordare a istoriei, iar în rafturile anticariatul nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții lui Jaroslav Hasek, dintre care amintim: Art (2016), Biblioteca pentru toți (1964), Cartea Românească (1985).