Filtre:
Edituri
 Art(2) Litera(1)
Pret
  mai mic de 10 Lei (1)
An aparitie
19802013
Limba
 Romana(3) [bilingv]Ceha si franceza(1)
Coperti
 Brosate(2) Cartonate(2)
Colectii
 Nobel(2)

Filtrează
Carti Jaroslav Seifert
Ordonează
Pagina: 1
Carti Jaroslav Seifert
Despre Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert a fost un poet, jurnalist si traducator ceh, nascut la 23 septembrie 1901 in cartierul Zizkov din Praga, pe atunci parte a Austro-Ungariei. A crescut intr-o familie de muncitori; tatal sau, Antonin, a fost fierar si ulterior vanzator de tablouri. Tineretea sa a fost marcata de mediul urban al Pragai si de evenimentele istorice ale inceputului de secol XX.

In ceea ce priveste educatia, Seifert a urmat liceul, dar a abandonat inainte de a sustine examenul de maturitate, alegand sa lucreze ca jurnalist.

Pe plan personal, Seifert a fost casatorit de doua ori si a avut patru copii. A fost un sustinator al miscarii culturale si politice ale vremii, fiind membru al Partidului Comunist Cehoslovac intre 1923 si 1929, pana la excluderea sa din cauza diverentelor ideologice.

La 10 ianuarie 1986, Jaroslav Seifert a decedat in Praga la varsta de 84 de ani.

Jaroslav Seifert si-a inceput cariera literara in anii 1920, debutand cu volumul de poezii "Orasul in lacrimi" in 1921. A fost un membru activ al grupului de avangarda Devětsil, alaturi de Karel Teige, si a colaborat la revista literara "Reflektor". In 1929, a semnat Manifestul celor Sapte, criticand orientarea pro-sovietica a Partidului Comunist Cehoslovac, fapt ce a dus la excluderea sa din partid.

In perioada interbelica, Seifert a fost redactor la publicatii precum "Nova scena" si "Panorama", si a lucrat pentru presa social-democrata. Dupa al Doilea Razboi Mondial, a fost redactor la ziarul "Prace" si a editat revista lunara "Kytice" intre 1946 si 1948.

Pe plan personal, Seifert a fost casatorit de doua ori si a avut patru copii. A fost un sustinator al miscarilor culturale si politice ale vremii, fiind membru al Partidului Comunist Cehoslovac intre 1923 si 1929, pana la excluderea sa din cauza diverentelor ideologice.
In 1984, Seifert a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura, devenind primul ceh laureat al acestui premiu. Din cauza starii sale de sanatate precare, fiica sa, Jana, a acceptat premiul in numele sau.

Toate frumusetiile lumii (Vsechny krasy sveta) - 1936 este o colectie de poezii care reflecta preocuparile poetului pentru frumusetea vietii si pentru aspectele subtile ale existentei. Seifert imbina lirismul cu imagini profund emotionale, invaluind cititorul intr-o viziune optimista asupra lumii.

Monumentul Ciumei (The Plague Monument) - 1934 este o lucrare in care Seifert exploreaza teme precum moartea si suferinta, folosind simboluri si imagini puternice, inspirate de crizele istorice, si reflecta asupra fragilitatii umanitatii. Poeziile sunt incarcarate de un sentiment de disperare, dar si de intelegere profunda a conditiei umane.

Jaroslav Seifert a fost un poet ceh de renume international, ale carui lucrari au fost apreciate atat de publicul larg, cat si de critici literari. Cu toate acestea, in perioada regimului comunist, poezia sa a fost adesea considerata prea subiectiva si apolitica, ceea ce a dus la critici din partea autoritatilor oficiale. In ciuda acestor obstacole, Seifert a continuat sa fie un sustinator al traditiei culturale nationale si al drepturilor omului. In 1984, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura, recunoastere care a consolidat statutul sau in literatura mondiala.

Opere: Toate frumusetiile lumii, Monumentul Ciumei.
Cărți populare scrise de Jaroslav Seifert: Toate frumusetile lumii

sus