Despre Jean Bart
Eugeniu Botez, scriitorul Jean Bart de mai tarziu, se naste la 28 noiembrie 1874, la Burdujeni, ca fiu al Smarandei si al generalului Panait Botez. Dupa ce a termina gimnaziul la Scoala de baieti nr. 2 din Pacurari, Iasi, avandu-l ca dascal pe Ion Creanga, Jean Bart se inscrie la Liceul Militar. Urmand traditia familiei, in 1896 absolva Scoala de ofiteri din Bucuresti si ajunge la Scoala de aplicatie a Marinei, avand sa devina mai tarziu ofiter de marina, colindand toate apele lumii.
Isi incepe cariera literara cu articole si reportaje pe care le publica in ziarele Munca, Lumea noua si in revista Adevarul literar si stiintific. Isi semneaza creatia cu pseudonimul Jean Bart din anul 1900, dupa numele vestitului marinar francez. In 1901 se tipareste volumul intitulat Jurnal de bord, Schite de bord si marine, premiat de Academia Romana. In 1905 publica volumul Razboiul pe Dunare impreuna cu locotenentul Nicolae Kiritescu. Volumele de schite si nuvele Datorii uitate si In cusca leului ii apar in 1916, iar in 1923 publica primul roman, Printesa Bibita. Au urmat volumele: In Delta...(1925), Peste Ocean (1926), Insemnari si amintiri (1928), Pe drumuri de apa (1931) si O corabie romaneasca. Nava-scoala Bricul Mircea.
Cel mai important roman al sau, Europolis, cel care i-a adus succesul si recunoasterea, apare in 1933. Dupa incetarea din viata a lui Jean Bart, a doua editie a romanului Europolis, beneficiaza in acelasi an, de o prefata semnata de George Calinescu. Din anul 1922 devine membru corespondent al Academiei Romane. Jean Bart a avut trei copii din casatoria cu Marioara Dumitrescu si pe Ada, din casatoria cu Mania Goldman. Jean Bart ramane un nume semnificativ pentru proza romana, un scriitor autentic si original; el a cultivat pentru prima data in literatura romana jurnalul de bord si schita marina. De asemenea, el a fost cel care a abordat, tot pentru prima data, terminologia marinareasca intr-o opera literara. La 12 mai 1933, Eugeniu Botez moare dupa o criza diabetica, la Bucuresti.