Cartea motivațională și de nutriție “Cum să oprim îmbătrânirea”, “Stop aging now!” în limba engleză, de Jean Carper, a apărut în anul 1995, la editura Harper Collins, din New York, Statele Unite, fiind una dintre cele mai de seamă cărți nutriționale scrise de autoarea americană, aceasta primind pentru această scriere, o importantă distincție din partea “American Aging Association”.
Autoarea, chiar dacă a scris peste 25 de cărți variate, în principal de bucate și de sănătate și nutriție, a intrat și pe un teritoriu mai complex, astfel că a dorit să ofere o perspectivă importantă și în latura psihologică a mâncatului sănătos și a nutriției, fiind atrasă de perspectiva de basm, ce poate duce la o tinerețe fără bătrânețe, elixirul magic pentru acest lucru fiind nu doar nutriția ci și eclilibrul mintal sau spiritual.
Cartea dorește să distrugă și câteva mituri în ceea ce privește posibilitatea întineririi, astfel că, autoarea merge în ritm cu timpurile și tehnologia, oferind o multitudine de posibilități în legătură cu întinerirea, substanțele sau plantele ce au puterea să întinerească mintea și tenul, fiind din ce în ce mai prezente în viețile oamenilor cu poftă de viață.
În România, cartea apare în anul 2006, la editura Curtea Veche, în format broșat, fiind singura editură care publică opera, alte ediții fiind publicate în anii 2008, 2011 și 2019, în format broșat, având o traducere realizată de Eugen Damian.
Jean Carper s-a născut la data de 3 ianuarie 1932, în orașul de pe coasta estică a Americii, Delaware, Ohio, fiind o importantă militantă pentru nutriție și viață sănătoasă, la bază, fiind o jurnalistă medicală și o importantă colaboratoare pentru trusturi de televiziune americane.
Jean crește în zona natală și urmează cursurile de bază, mai târziu, intrând la “Universitatea Ohio Wesleyan”, acolo unde termină cursurile în anul 1953, fiind specializată pe discursuri și dezbateri.
Peste mai bine de douăzeci de ani, aceasta ajunge să ocupe o funcție de corespondent medical la un important post de televiziune american, având un important cuvânt de spus în ceea ce privește aplecarea americanilor pentru viața sănătoasă și pentru nutriție.
Prima carte publicată de aceasta, apare în anul 1965, și vorbește în limbaj clar și concis despre ce trebuie să facă mai exact omul pentru a duce o viață echilibrată, “Rămâi în viață” fiind titlul acestei cărți.
Printre cele mai de seamă opere semnate de autoare, putem aminti de “Salutări amare”, 1967, “Mâncarea poate fi periculoasă pentru sănătatea ta”, 1972 sau “Farmacia din mâncare”, 1989.
Cartea motivațională și de nutriție “Cum să oprim îmbătrânirea” de Jean Carper reprezintă un indiciu important în ceea ce privește găsirea drumului spre tinerețe veșnică sau spre acel drum ce oferă perspectiva unei viziuni noi asupra vieții, fiind o carte ca un supliment medical pentru minte, suflet și stomac, totul fiind acumulat ca și un exercițiu de bun augur înspre conturarea unei vieți sănătoase.
Autoarea nu intră pe planul medical, în realizarea acestei lucrări, aceasta dorind doar să realizeze un plan bine ales și bine documentat în ceea ce este în general procesul de îmbătrânirea și ceea ce se poate face pentru a îngreuna acest proces, ce nu poate fi oprit din cursul lui. Cum tehnologia a ajuns la un nivel avansat și studiul medical se ridică la același nivel înalt cu tehnologia, experții și cercetătorii, au tras mai multe concluzii în ceea ce privește îmbătrânirea și mai ales, în ceea ce privește procesul de prevenire a îmbătrânirii, astfel că au găsit mai multe substanțe importante extrase din sol sau din plante, ce au puterea unui elixir din basme.
Chiar dacă îmbătrânirea este un proces genetic sau direct răspunzător de radicalii liberi, cu care omul interacționează zilnic, știința a demonstrate că poate preveni în timp apariția ridurilor, prin aplicarea unor soluții subcutanate sau cutanate, astfel că, o persoană care are grijă continuu de tenul ei, va ajunge să arate cu mult mai tânără în timp, dar aceste soluții pot fii problematice în anumite circumstanțe, astfel că, soluția sportului și a vitaminelor din plante, ajunge să fie cea mai eficientă metodă în prevenirea îmbătrânirii.
Autoarea aduce în această carte mai multe teorii edificatoare în lupta cu îmbătrânirea, unul dintre cele mai importante aspecte fiind chiar forța mentală, o persoană care trece cu ușurință peste stresori va reuși să își înmagazineze tinerețea fizică și psihică și va trăi mai sănătos, bineînțeles și datorită unui ritm de viață sănătos.