Jean Giraudoux este cunoscut la nivel mondial pentru lucrările sale extraordinare, care servesc drept sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de carieră. Om politic, diplomat și scriitor, se naște într-o familie modestă și nu reușește să urmeze studii prestigioase. Totuși, are o pasiune pentru istorie și politică și reușește să se remarce cu talentul său scriitoricesc. Frecventează cu ardoare cercurile literare pariziene și, plin de curiozitate, adună experiențe pe care, mai târziu, le reunește în lucrări fantastice. Nu e de mirare că numele său nu trece neobservat.
Activează în Ministerul de Externe și este una dintre cele mai importante personalități ale veacului. Participarea sa activă la cel de-al Doilea Război Mondial îl va aduce în atenția presei, iar marile gazete ale acelor zile îi vor cita numele pe primele pagini. Întors la Paris, se dedică întru totul scrisului și lucrează cu câteva ziare de renume. Este adus în numeroase redacții, iubit și urât deopotrivă, criticat și adulat pentru convingerile și ideile sale expansioniste. Lucrarea prezentă este una dintre cele mai apreciate scrieri semnate vreodată de Giraudoux, tradusă in peste 20 de limbi străine.
Război Troiei este una dintre cele mai importante confruntări pe care ni le-a oferit Antichitatea, iar miturile create în jurul acesteia vor dăinui peste veacuri. Un război inutil, zic istoricii, purtat în numele unei iubiri pătimașe, izvorâte din iresponsabilitatea a doi tineri, care încă mai credeau în noroc. Când Paris o răpește pe Elena, soția regelui Menelau, conflictul izbucnește puternic și nu va fi stăvilit decât după arderea Troiei din temelii. Furia lui Agamemnon, fratele lui Menelau, este uriașă și, astfel, cei doi își unesc forțele într-o confruntare fără precedent. Priam, regele troian, este îngrijorat de soarta celor doi fii ai săi, Hector și Paris, iar marele și curajosul Ahile este atras în luptă de visul preamăririi.
Lupta cea mare, între două cetăți, se va finaliza greu, după ani și ani, iar gloria Troiei va fi nimicită printr-un vicleșug de zile mari, calul troian.
Giraudoux este cunoscut pentru maniera extraordinară de evocare a poveștii, iar scrierea capătă un prestigiu nemaipomenit la nivel internațional. Francezul are puterea de a oferi o nouă forță scrierii Antice, de a desluși mituri și legende vehiculate secole de-a rândul și de a forma o nouă imagine asupra istoriei. Cartea își păstrează esența, iar cititorul este fascinat de nebunia cu care francezul își susține părerile.
Tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, lucrarea este distribuită masiv în Europa și în lume. Numele lui Giraudoux atinge legenda, iar pe site-ul nostru cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Editura pentru Literatură (1966), Univers (1970).