Jean-Marie Blas de Robles, născut în Sidi bel Abbes (Algeria), este un scriitor francez, ce a trăit și lucrat în Brazilia, Taiwan și Libia. A devenit cunoscut după apariția romanului "Acolo unde tigrii sunt la ei acasă", care a câștigat numeroase premii, printre care: "Prix du roman Fnac", "Grand Prix Jean Giono" și "Prix Médicis".
Romanul "Acolo unde tigrii sunt la ei acasă", plasat în Brazilia zilelor noastre, prezintă un savant de 40 de ani devenit jurnalist. Eleazard von Wogau este de acord să traducă un manuscris latin nepublicat, care conține biografia polimatului iezuit Athanasius Kircher din secolul al XVII-lea, un preot a cărui curiozitate împrăștiată l-a fascinat pe Eleazard încă din adolescență. Cartea urmărește biografia lui Athanasius, de la nașterea acestuia la Geisa, în anul 1602, și până la moartea sa la Roma, în 1680. Cu un ton hagiografic, și stilul emfatic și hiperbolic al secolului al XVII-lea, Eleazard relatează episoade din viața acestui poliglot erudit, care a fost în același timp profesor, astronom, fizician și vulcanolog, geolog și geograf, lingvist, arheolog, epitolog și teolog, care a devenit faimos pe vremea lui Galileo, Descartes și Leibniz. În perioada Contrareformei, iezuitul Kircher s-a străduit să demonstreze superioritatea religiei catolice, nu numai asupra protestantismului, ci și asupra tuturor religiilor lumii și a trecutului. Obsedat de principiul analogiei universale și al anamorfozei simbolice, el pretinde că readuce totul la unicul adevăr biblic, reconstituie perfecțiunea enciclopediei inițiale și regăsind limbajul original adamic. S-a angajat într-o teorie de descifrare a hieroglifelor egiptene care avea să fie autoritară pentru o perioadă lungă de timp, a scris despre limba și cultura chineză fără să fi fost vreodată acolo, a proiectat un ceas heliotrop, o oglindă capabilă să incendieze o corabie în Siracuza, o cameră întunecată în care se pot multiplica imagini, un oracol magnetic pentru Papa Urban al VII-lea, o orgă cu pisici, fântâna celor patru râuri împreună cu Bernini, un "revocator tactil" pentru a verifica dacă cei îngropați de ciumă sunt într-adevăr morți, un limbaj universal, o balanță pentru a cântări sufletul în momentul morții, etc, scriind constant pe toate subiectele. Prin călătoriile sale, și datorită donațiilor și cadourilor de la misionarii Societății lui Iisus, a acumulat cele mai neobișnuite curiozități, obiecte și animale pentru a construi un muzeu demn de poștașul Cheval. În caietele sale, Eleazard, ateul deziluzionat și pesimist, își exprimă proasta dispoziție și supărare față de personajul său pe care-l tratează ca pe un șarlatan, un polimat pervertit și un manipulator vulgar.
Romanul are o intrigă foarte bogată, aproape enciclopedică, care amintește de scrierile lui Umberto Eco, de magia lui Borges, dar și de șarmul lui Italo Calvino. Athanase Kircher, faimos în perioada clasică, dar aproape necunoscut în zilele noastre, este un personaj fascinant, considerat de contemporanii săi drept cel mai luminat om al tuturor timpurilor, dar uitat de istorie, în favoarea marilor nume ale cunoașterii din secolul al XVII-lea, Newton și Leibnitz.
"Acest roman enciclopedic și mistificator, fascinează și încântă. Erudiția intră în slujba foiletonului universal. Imaginați-vă un Umberto Eco interpretat de Indiana Jones. Un roman iezuit până în măduva oaselor, amazonian pur-sânge, brăzdat de bifurcații neîntrerupte. Un cameleon care 'atârnă' greu!", scria Le Figaro litteraire la apariția cărții lui Jean-Marie Blas de Robles.
Cartea "Acolo unde tigrii sunt la ei acasă" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru într-o singură ediție, și anume: Trei (2010).