De-a lungul secolelor, zvonurile au căpătat valențe extraordinare. Au fost dezvoltate și perindate de-a lungul istoriei și au impresionat și influențat popoarele lumii. Kapferer a fost întotdeauna interesat de maniera în care zvonurile s-au propagat și de felul în care acestea au parcurs secole și au căpătat greutate. În fond, ce este un zvon? Un soi de vorbă-n vânt care ia amploare și are consecințe imediate sau pe termen lung. Unii dintre noi ne bazăm adesea pe astfel de zvonuri când vrem să tragem anumite concluzii, alții nu le dăm crezare și punem la îndoială tot ce nu este exact, clar și venit din surse sigure.
Zvonurile circulă în cele mai importante momente ale istoriei, ele îmbracă fel și fel de forme și sunt adesea aduse în discuții publice sau private. Autorul nostru are un dar extraordinar, acela de a defini clar zvonurile și de a face o analiză pertinentă a acestora. În istorie au fost multe evenimente marcate de astfel de zvonuri, care au adus sentințe, războaie și moarte.
Trebuie doar să ne amintim crudul Ev Mediu timpuriu și instituția Inchiziției pentru a ne face o idee despre ce a însemnat zvonul la nivel mondial. Pe baza unor simple zvonuri s-au emis acuzații de erezie, s-au căutat vrăjitoare în sate și orașe și s-au emis condamnări la moarte. Pe baza unor zvonuri au avut loc procese celebre, ca cel al Ionaei d Arc sau al lui Galilei. Apoi, mergem spre Anglia lui Henric al VIII-lea, la sute de ani de Evul Mediu, și ne amintim că tot pe baza unor vorbe-n vânt, a fost repudiată Caterina de Aragon și, tot așa, a fost trimisă la eșafod Anne Boleyn. Acestea sunt numai câteva din exemplele din trecut, care au influențat centrii de putere ai lumii.
E drept, astăzi lucrurile au luat și mai multă amploare, mai ales fiindcă trăim în era digitalizării, iar pe rețelele sociale circulă astfel de zvonuri în fiecare zi. Ce vedetă a călcat strâmb, cine s-a despărțit de cine și, mai ales, de ce – toate aceste evenimente sunt construite adesea de la un simplu zvon. E adevărat că ele nu influențează conducerea unui stat sau formarea unui regat ca înainte, dar afectează, cel puțin, viața celor implicați. Trebuie numai să urmărim emisiunile de scandal, atât de apreciate de public, pentru a observa ce poate face un simplu zvon și care sunt urmările acestuia.
Despre toate acestea ne vorbește autorul nostru, care are o forță de analiză nemaipomenită și reușește să ne cucerească și să ne stârnească numaidecât interesul. El face fel și fel de comparații și reușește să își aducă publicul într-un punct cheie și să-l determine să se concentreze asupra subiectului. Cercetarea sa este scrisă, după cum ne-a obișnuit, cu o capacitate de evocare și un spirit critic extraordinare. Dincolo de asta, autoironia este punctul cheie al scrierii. Va fi tradusă în mai multe limbi străine și distribuită masiv în Europa și nu numai. Pe site e de găsit în mai multe ediții: Polirom (2015), Humanitas (1993), Humanitas (2002).